Forumi NEXT i TRT World bashkoi të rinjtë e botës për ndryshime me ndikim. / Photo: AA

Veprimtaria ekskluzive për të rinjtë e TRT World ka trajtuar sfidat urgjente globale dhe ka nxitur shkëmbimin e ideve. Ai ka mbledhur shumë liderë të rinj që kanë dhënë kontribute të rëndësishme në fushat e tyre përkatëse.

Edicioni i dytë i Forumit NEXT të martën u zhvillua në Qendrën e Arteve Performuese Zorlu të Istanbulit (Zorlu PSM), ku pjesëmarrësit ishin pjesë e paneleve dhe seminareve për të shkëmbyer ide rreth çështjeve të ndryshme urgjente për të krijuar një të ardhme më të qëndrueshme.

Vitin e kaluar, ngjarja mblodhi së bashku një asamble prej më shumë se 1.000 të rinjsh nga e mbarë bota, me 11 panele, shtatë seminare dhe 26 folës kryesorë.

Këtë vit, forumi u nda në dhjetë kategori kryesore: teknologjia, sporti, media, udhëtimi, planeti, biznesi, arsimi, qasja dhe veprimet kolektive. Ka diçka për të cilën të gjithë duhet të mësojnë dhe të marrin pjesë.

Forumi filloi me panelin e parë “Dashamirësia do të shpëtojë të ardhmen: Sipërmarrja Sociale” ku të pranishmit diskutuan se si sipërmarrja sociale mund të krijojë ndryshime të rëndësishme në shoqëri duke adresuar çështje të ndryshme dhe duke hapur rrugën drejt një të ardhmeje më të dhembshur. Ai u fokusua gjithashtu në konceptet, projektet dhe qasjet krijuese të miratuara nga sipërmarrësit e rinj socialë për të trajtuar sfidat urgjente sociale.

Për kategorinë “NEXT Sport”, paneli “Historia e brendshme: Zhytja në jetën e atletëve” e çoi audiencën në një eksplorim të thellë të jetës së atletëve, duke u zhytur në udhëtimet e tyre të jashtëzakonshme të mbushura me sfida, triumfe dhe momente të jashtëzakonshme. Sesioni zbuloi atë që është përtej shkëlqimit dhe magjepsjes së arenës sportive, të historive të patreguara që formësojnë përvojat e tyre, si në fushë ashtu edhe jashtë saj.

Fokusi në panelin “Ankthi i klimës: Rinia kërkon një planet tjetër” ishte në efektet e shumanshme të ankthit klimatik tek të rinjtë dhe rrugët për të shfrytëzuar këtë pasion dhe shqetësim për angazhim konstruktiv. Qëllimi i sesionit ishte të siguronte një platformë për dialog dhe ndarjen e njohurive që mund t’i pajisnin të rinjtë me mjetet për të transformuar ankthin e tyre në veprim kuptimplotë.

Ngjarja njëditore e mbajtur aty priti shumë panele të tjera, biseda ekskluzive duke frymëzuar individë dhe seminare të shumta për të rinjtë që të përfshihen me idetë e tyre novatore. U mbajtën punëtori mbi artin e qëndrueshëm, ilustrimin VR dhe dizajnin e lojës.

Forumi tërhoqi një vëmendje të jashtëzakonshme ndërkombëtare. Të rinjtë udhëtojnë nga larg për të marrë pjesë, duke përfshirë ata nga ShBA-ja, Kanadaja, Mbretëria e Bashkuar, Italia, Holanda, Sudani, Kili, Pakistani, India, Jordania, Namibia, Tanzania, Nigeria dhe shumë vende të tjera.

Gjatë gjithë ngjarjes njëditore, pjesëmarrësit morën pjesë në panele dhe fjalime kryesore nga ekspertë dhe udhëheqës, u angazhuan në rrjetëzim dhe morën pjesë në seminare.

TRT World