Gjykata në Türkiye dënoi 17 persona për spiunazh te Mossadi / Foto: AA

Gjykata lokale në Türkiye dënoi dje me burgim 17 anëtarë të një rrjeti spiunësh për spiunim të kompanive turke për agjencinë izraelite të inteligjencës Mossad.

“17 persona janë dënuar për spiunazh pasi i kanë dhënë informacione për kompanitë turke Mosadit izraelit”, sipas dokumenteve të lëshuara nga një gjykatë në Istanbul.

Të pandehurit, të cilët ishin të pranishëm në gjykatë, kërkuan lirim nga aktakuza, ndërsa prokuroria kërkoi dënim për sigurimin e informacionit për agjencinë e inteligjencës izraelite.

Sipas dokumenteve të gjykatës, Selcuk Kuchukkaya u dënua me 26 vjet e tetë muaj burg për spiunazh politik dhe ushtarak, kërcënime ndaj individëve dhe përvetësim ose shpërndarje të paligjshme të informacionit personal.

Cenk Birturk, Fatma Birturk dhe Musa Kus u dënuan me 18 vjet e katër muaj burg, ndërsa Emre Birturk me tetë vjet e nëntë muaj për të njëjtat krime.

11 personat e tjerë u dënuan me gjashtë vjet e tre muaj për të njëjtat krime.

Është e ndarë dosja e nga 16 të tjerat dosja e Serkan Ozdemirdzit, i cili është i arratisur dhe ende me fletarrest.

Më parë, zyra kryesore e prokurorit publik të Istanbulit paraqiti një aktakuzë prej 228 faqesh, e cila tani është baza e vendimit. Selcuk Kuchukkaya, i cili quhet me pseudonimin “Taner Sezgin”, thuhet se ka kontaktuar agjencinë e inteligjencës izraelite përmes të arratisurit Serkan Ozdemirci, i cili u përjashtua nga forcat e armatosura turke për shkak të organizatës terroriste FETO.

Ozdemirci i kërkoi Kuçukkajt të hetojë dhe raportojë sekretet tregtare të tri kompanive turke, si dhe të dhënat personale të pronarëve të tyre.

Kuchukkaya më pas përdori metoda të koduara komunikimi për të kontaktuar me njerëz që e identifikonin veten si Jose-Jorge Satia, Tomás Alfonso dhe Raúl, anëtarë të agjencisë së inteligjencës izraelite, identitetet e vërteta të të cilëve nuk mund të përcaktoheshin, të cilët punonin në fushat e investimeve, konsulencës dhe sigurimit në Singapor, Azi dhe Evropë.

Ata shtireshin si punonjës të kompanisë “Asia Angels”.

Ata morën dhe raportuan informacione rreth kompanisë, të cilat më pas ia kaluan anëtarit të Mossad, Thomas Alfonso.

TRT Balkan / agjencitë