Goldman Sachs: Lira turke "rikthehet në lojë".     /Foto: AA

Kompania e investimeve me bazë në ShBA Goldman Sachs ka theksuar se lira turke falë lëvizjeve të fundit të Türkiyes në ekonomi është "rikthyer në lojë".

Sipas një njoftimi nga kompania, "rruga e përshpejtuar e Türkiyes drejt normalizimit të normës vazhdoi javën e kaluar, me një rritje tjetër të madhe që e çoi normën e politikës në 30 për qind".

Në katër takime që nga qershori, Banka Qendrore e Türkiyes ka rritur në mënyrë graduale normën e saj të politikës nga 8,5 për qind në 30 për qind.

"Rritja e fundit në normat e politikës sugjeron se normat e depozitave duket se do të rriten më tej dhe derisa rreziqet e zbatimit mbeten haptazi, artikulimi dhe mbështetja e fundit e një strategjie pozitive të normës reale, në kontrast të theksuar me vitet e mëparshme, sugjerojnë se mund të jetë e mundur të mposhtë zhvlerësimin e monedhës së huaj të reflektuar në çmimet e ardhshme, që nënkupton se tregtia e lirës është rikthyer", tha Goldman Sachs.

Më tej, kompania tha se procesi i normalizimit në ekonominë turke filloi pas zgjedhjeve në muajin maj të vitit 2023.

"Udhëzuesi përpara theksua se shtrëngimi monetar do të forcohet më tej dhe komentet e fundit nga ministri i Financave, (Mehmet) Şimşek, sugjerojnë se ka një fokus të qartë në arritjen e normave reale pozitive ‘ex-ante’ dhe një preferencë që ky rregullim të bëhet deri në fund të vitit", theksoi Goldman Sachs.

Duke iu referuar inflacionit, raporti i kompanisë amerikane tha se pritjet e inflacionit, për shkak të rritjeve të fundit, mund të rriten.

"Duke gjykuar nga parashikimet e ekonomistëve tanë për inflacionin 1-vjeçar, një normë politike prej rreth 40 për qind ose më lartë deri në fund të vitit do t’i sillte normat reale të Türkiyes në territor pozitiv", tha kompania amerikane e investimeve.

AA