Industria turke e mbrojtjes në nivel të ri, turma njerëzish në TEKNOFEST / Foto: AA

Tremujori i dytë i këtij viti pati rritje të eksporteve të industrisë së mbrojtjes për Türkiyen, tha një zyrtar i lartë qeveritar për Anadolu në një ngjarje të rregullt se, duke gjeneruar mijëra entuziastë, ka ardhur për të ilustruar rritjen meteorike të vendit në këtë sektor.

Haluk Gorgun, kreu i Agjencisë së Industrisë së Mbrojtjes të Türkiyes, tha se vendi kishte arritur eksporte rekord të industrisë së mbrojtjes në prill-qershor, optimist se një tjetër maksimum i të gjitha kohërave do të pasonte në tremujorin e tretë.

Duke folur për Anadolu në ngjarjen premierë të teknologjisë dhe hapësirës ajrore të Türkiyes, TEKNOFEST, në kryeqytetin Ankara, Gorgun tha se vendi do të përmbushë objektivin e eksporteve të mbrojtjes në fund të vitit prej 6 miliardë dollarësh.

"Ne po bëjmë përparim në aspektin e diversitetit të produkteve dhe rritjes së numrit të vendeve në të cilat eksportojmë dhe ditët në vijim do të sjellin lajme shumë të mira për eksportet," tha Gorgun, duke shtuar se eksportet e industrisë turke të mbrojtjes përfshijnë platformat dhe nënsistemet, të cilat shiten veçmas.

Në TEKNOFEST, ai vuri në dukje interesin në rritje për dhjetëra garat e tij, duke filluar nga garat e reja të makinave elektrike dhe dizajni i motorit reaktiv deri te teknologjia bujqësore, industriale dhe energjitike miqësore me mjedisin.

Këtë vit, rreth 350.000 ekipe dhe 1 milion njerëz aplikuan për t'u bashkuar në këto gara këtë vit, vuri në dukje ai.

TEKNOFEST-i është mbajtur në qytete të ndryshme turke jashtë Istanbulit në vite çift dhe në metropol në vite tek, por për të shënuar njëqindvjetorin e Republikës së Türkiye në 2023, ngjarja është planifikuar në tri provinca të ndryshme.

Ankaraja po pret edicionin e dytë të veprimtarisë, katër muaj pasi edicioni i parë u mbajt në aeroportin Ataturk të Istanbulit, ku priti një rekord prej 2,5 milionë vizitorësh.

Edicioni i tretë për këtë vit do të organizohet në qytetin e Egjeut të Izmirit në datat 27 shtator-1 tetor.

Edicioni i Ankarasë po pret gjithashtu edicionin e shtatë në Türkiye dhe të tetin duke përfshirë ngjarjen e parë ndërkombëtare në Azerbajxhan.

Anadolu ka qenë vazhdimisht partneri global i komunikimit i ngjarjes që nga fillimi i tij në 2018.

Firmat e mbrojtjes mbështesin të rinjtë me arritje të larta

Temel Kotil, kreu i kompanisë shtetërore Turkish Aerospace Inc (TAI), tha se sektori është në rrugën e duhur për të arritur objektivin e eksportit prej 6 miliardë dollarësh, duke përfshirë 1 miliard dollarë nga TAI.

“Türkiye po krijon një revolucion në fushën e eksporteve”, theksoi Kotil.

Sipas Ozgur Guleryuz, i cili drejton një kompani tjetër të industrisë së mbrojtjes, STM, TEKNOFEST-i është vendimtar për të treguar se industria e mbrojtjes e vendit lëviz si një trup i vetëm.

“Të gjitha kompanitë janë këtu, së bashku, ne po punojmë shumë për të krijuar pak më shumë emocion te njerëzit tanë, për të tërhequr interesin e tyre dhe për t'i bërë ata të ndihen pak krenarë”, tha ai për Anadolu.

Mehmet Akif Nacar, menaxheri i përgjithshëm i firmës mbrojtëse Havelsan, tha se TEKNOFEST-i në Ankara ka tërhequr turma masive.

"Si Havelsan, me të vërtetë na emocionon të takohemi me qytetarët tanë dhe të ndajmë informacione rreth projekteve tona," tha ai për Anadolu, duke theksuar rolin e TEKNOFEST-it në gjenerimin e burimeve njerëzore për të ardhmen e vendit.

Ahmet Akyol, shefi i gjigantit të mbrojtjes Aselsan me qendër në Ankara, tha se TEKNOFEST është shumë i rëndësishëm për brezin e ri, pjesëmarrja e të cilit në këto ngjarje në moshë të re është kritike për arritjen e përparimit në sektor.

"Së bashku me brezin tonë të ri të të rinjve dhe fëmijëve, ne do ta çojmë më tej industrinë turke të mbrojtjes nën udhëheqjen e Agjencisë së Industrisë së Mbrojtjes," tha Akyol.

Murat Ikinci, kreu i prodhuesit turk të raketave Roketsan, tha se energjia dhe konstruktiviteti në TEKNOFEST është treguesi më i rëndësishëm i fuqisë, energjisë dhe burimeve njerëzore të fuqishme që i duhen industrisë turke të mbrojtjes.

"Si institucione të industrisë së mbrojtjes, ne mbështesim punën që fëmijët tanë bëjnë në këtë fushë me aq sa mundemi dhe përpiqemi t'i ndihmojmë ata të arrijnë nivele më të larta dhe arritje më të larta," tha ai për agjencinë Anadolu.

AA