Jugu i Türkiyes 6 muaj pas tërmeteve katastrofale / Photo: AA

Kanë kaluar gjashtë muaj që kur tërmetet shkatërruese binjake të 6 shkurtit shkaktuan shembjen e mijëra ndërtesave dhe rezultuan në humbjen e më shumë se 50.000 jetëve në Türkiyen jugore dhe juglindore.

Ekipet e Anadolus shkrepën fotografi të rajoneve Kahramanmaras, Hatay, Malatya, Adiyaman, Gaziantep, Nurdagi dhe Islahiye, të cilat pësuan më shumë shkatërrime pas tërmeteve. Kur fotografitë e shkrepura menjëherë pas tërmetit krahasohen me të rejat, zbulohet se gërmadhat në rajonin e goditur nga tërmeti janë larguar pothuajse tërësisht.

Kahramanmaras

Në Kahramanmaras, epiqendra e tërmetit, 53.035 apartamente u shkatërruan dhe 57.702 u dëmtuan rëndë. Rreth 20.461 biznese u prekën gjithashtu.

Në qytet humbën jetën rreth 12.659 persona dhe ka përfunduar puna për heqjen e gërmadhave të ndërtesave të rrënuara dhe atyre të dëmtuara që u shkatërruan më vonë. Po vazhdon shembja dhe heqja e gërmadhave të objekteve të dëmtuara rëndë.

Hatay

Pas tërmeteve me magnitudë 7,7 dhe 7,6 ballë në 6 shkurt dhe tërmetit 6,4 ballë në Hatay më 20 shkurt, studimet e vlerësimit të dëmeve zbuluan shkallën e shkatërrimit në provincë.

Studimet zbuluan se kishte 13.517 ndërtesa të shkatërruara, 8.162 ndërtesa që duhej të prisheshin dhe 67.346 struktura të dëmtuara rëndë nga katastrofa.

Në qytet, ku ka përfunduar heqja e mbeturinave të objekteve të rrënuara dhe atyre të dëmtuara që u rrënuan më vonë, vazhdon puna për shembjen e objekteve të dëmtuara rëndë dhe heqjen e gërmadhave.

Malatya

Malatya, një nga provincat më të prekura nga tërmetet, ka 421.616 apartamente, nga të cilat 127.293 janë identifikuar si të shembura, që kanë nevojë urgjente për prishje, të dëmtuara rëndë ose të dëmtuara mesatarisht.

Midis 35.680 ndërtesave të dëmtuara rëndë në Malatya, 2.690 nga 29.764 strukturat e dëmtuara rëndë të ofruara për prishje janë shembur.

Tërmetet, të cilësuara si “Katastrofa e Shekullit”, shkaktuan shkatërrimin e rreth 20.000 ambienteve të biznesit në Malatya, disa prej të cilave gjithashtu pësuan dëme të konsiderueshme.

Adiyaman

Në Adiyaman, 5.953 apartamente u shembën dhe 20.201 u dëmtuan rëndë. Bizneset gjithashtu pësuan me 70% ose të shembur, të dëmtuar rëndë, ose që kanë pasur nevojë për prishje.

Ndërkohë që puna për heqjen e gërmadhave të objekteve të shkatërruara dhe të rrënuara në qytet ka përfunduar, puna e prishjes dhe heqjes së gërmadhave të objekteve të dëmtuara rëndë vazhdon.

Islahiye dhe Nurdagi

Si rezultat i këtyre tërmeteve, 3.919 jetë humbën jetën në Gaziantep, 2.014 në Nurdagi dhe 1.433 në rrethet Ishaliye.

Gaziantep kishte 4.060 ndërtesa të shembura dhe mbi 21.000 u konsideruan për prishje urgjente ose të etiketuara të dëmtuara rëndë/mesatarisht.

Pamjet me dron pas gjashtë muajsh zbuluan boshllëqe të konsiderueshme në Nurdagi dhe Ishaliye, rrethet më të goditura.

Më 6 shkurt, tërmete me magnitudë 7,7 dhe 7,6 goditën 11 provinca turke – Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye dhe Sanliurfa.

Më shumë se 50.000 njerëz humbën jetën në dy tërmetet e fuqishme.

AA