Kibyra, qyteti i Gladiatorëve në Türkiye.     /Foto: AA

Pamja e qytetit antik të Kibyras gjatë lindjes së diellit në lagjen Golhisar të Burdur të Türkiyes të lë pa frymë, veçanërisht duke marrë parasysh që Kibyra ishte një qytet i famshëm për luftimet gladiatorësh gjatë Perandorisë Romake.

“Mirë se erdhe në Kibyra, një vend ku njerëz të guximshëm jetojnë dhe mbarështojnë kuaj të shpejtë lufte”, thuhet në mbishkrimin e gjetur në një pllakë nga arkeologët turq në vitin 2016 gjatë gërmimeve në Burdur, një qytet turk në Anadollin perëndimor.

U zbulua një qytet i tërë me një shatërvan qendror.

Shatërvani Kibyra 2.000-vjeçar u ndërtua gjatë sundimit të Perandorisë Romake. Struktura me dy pishina, një shkallë dhe një tarracë u ndërtua në vitin 23 pas Krishtit, kur qyteti u rindërtua pas një tërmeti të madh dhe funksionoi për gati 700 vjet. Qyteti antik u zbulua në vitin 2016 dhe është përfshirë në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Kibyra dikur ishte një vendpushim malor dhe si një nga qytetet më të rëndësishme të qytetërimit romak, u ngrit në një lartësi midis 1.100 dhe 1.300 metra mbi nivelin e detit.

Burimet pohojnë se në hyrje të qytetit kishte një stadium të konsideruar si një nga më të mëdhenjtë në Anadollin e lashtë, ai strehonte rreth 10.000 njerëz dhe priti gara epike gladiatorësh duke i dhënë Kibyras titullin "Qyteti i Gladiatorëve".

TRT Balkan / agjencitë