Komuna punëson gomarët për pastrimin e qytetit / Photo: AA

Meqenëse rrugët në zonën arkeologjike në lagjen Artuklu të Mardinit janë të ngushta dhe kanë shkallë, ka filluar një praktikë turni veror për gomarët që përdoren për nevoja ekologjike.

Në Mardin, qytetin e qytetërimeve, mbeturinat mblidhen në rrugët ku automjetet nuk mund të hyjnë, me ndihmën e gomarëve, të cilët janë të punësuar nga bashkia, me kova të lidhura në shpinë.

Zyrtarët e Bashkisë Artuklu përfundojnë përgatitjet e nevojshme duke ardhur në zonën e ashtuquajtur “tavëll” në Teker Mahallesi, ku çdo mëngjes qëndrojnë gomarët.

Janë 24 gomarë që mbajnë mbeturina nën mbikëqyrjen e punonjësve të pastrimit në 24 lagje të zonës së mbrojtur dhe punojnë mesatarisht 6 orë në ditë.

Përveç të tjerash, gomarët që përdoren për të transportuar mbeturinat e vendosura para derës, gjithashtu kontribuojnë edhe në sigurimin e një mjedisi të pastër për vizitorët vendas dhe të huaj të qytetit.

Gomarët, për të cilët kujdeset rregullisht komuna, vazhdojnë jetën në strehimoren brenda komunës me përfundimin e periudhës së shërbimit.

Orari i punës ulet nga 6 orë në 5 orë

Koha e punës së gomarëve, të cilët nuk janë të mbingarkuar dhe pushojnë nga ora 11:00 deri në 15:00, është ulur gjithashtu nga 6 orë në 5 orë si rezultat i temperaturave të larta.

Mehmet Turgay, i cili është përgjegjës për pastrimin e zonës së mbrojtur në Komunën Artuklu, tha për Anadolu Agency (AA) se plotësohen të gjitha llojet e nevojave të gomarëve, si shëndeti, kujdesi dhe ushqimi i rregulltë.

Duke vënë në dukje se orari i punës si për stafin ashtu edhe për gomarët është riorganizuar me ngrohjen e motit, Turgay tha: "Ne po pushojmë si kolegët, ashtu edhe gomarët tanë për t'i mbrojtur nga të nxehtit".

Turgay falënderoi të gjithë ata që treguan ndjeshmëri duke shpjeguar se edhe qytetarët i linin mbeturinat para derës në orët e përcaktuara.

Komuna i blen gomarët në moshën 5-6-vjeçare dhe i angazhon në punë maksimum 6 vjet, e më pas i nxjerrin në pension, duke ia plotësuar të gjitha nevojat gjatë gjithë jetës.

"Ata janë miqtë tanë të dashur"

Necmettin Örter, një nga punonjësit e pastrimit, tha se me gomarët kanë pastruar prej vitesh lagjet ku nuk hyjnë dot automjetet.

Duke thënë se si mardinasit ashtu edhe turistët që vijnë për të vizituar qytetin tregojnë dashuri për gomarët, Örter tha: "Ne shkojmë në punë herët në mëngjes sepse moti është i nxehtë. Ata janë miqtë tanë të dashur. Pa ata nuk mund të pastrojmë".

Nga ana tjetër, punonjësi Yasin Toparlı, sqaroi se që në orët e para të mëngjesit u kanë rrezistuar temperaturave të larta dhe kanë pastruar rrugët e qytetit historik, ndërsa me fillimin e vapës së mesditës, u kanë dhënë ushqim dhe ujë gomarëve, të cilët i kanë bërë për të pushuar.

"Kryetari ynë dha udhëzime për trajtimin e gomarëve duke na thënë: 'Mos i nxirrni jashtë në mot të nxehtë, mos i ngarkoni shumë'. Ne dalim në mëngjes dhe mbledhim mbeturinat tona,” tha ai.


TRT Balkan / agjencitë