Mbaroi votimi i diasporës turke për zgjedhjet e 14 majit në Türkiye.     /Foto: AA

Procesi i votimit për zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare të 14 majit në Türkiye, ka përfunduar në të gjitha përfaqësitë diplomatike jashtë Türkiyes.

Duke filluar nga 27 prilli dhe deri më 9 maj vendvotimet ishin të hapura në 73 vende dhe 156 zyra diplomatike jashtë Türkiyes.

Gjatë kësaj kohe më shumë se 1,79 milion njerëz (1.798.505) votuan në misionet diplomatike turke jashtë vendit dhe në portat doganore. Kjo korrespondon me 52,6% të të gjithë votuesve jashtë vendit (3.416.150).

Bazuar në të dhënat e Këshillit të Lartë të Zgjedhjeve (YSK), 120.650 vota janë hedhur në portet doganore.

Në kohë kur procesi i votimit jashtë Türkiyes ka përfunduar, qytetarët turq në pikat kufitare do të mund të votojnë deri më 14 maj kur edhe pritet të zhvillohet votimi në mbarë Türkiyen.

Për zgjedhjet e 14 majit në Türkiye të drejtë vote kanë 64,11 milionë qytetarë. Prej tyre rreth 5 milionë qytetarë turq do të votojnë për herë të parë.

Presidenti aktual Recep Tayyip Erdoğan, pastaj Muharrem Ince, Kemal Kilicdaroglu dhe Sinan Ogan, sipas renditjes në fletëvotim, janë kandidatët për president të Türkiyes.

Qendrat e votimit të dielën, më 14 maj, do të jenë të hapura nga ora 08:00 deri në 17:00 me orën lokale, në 87 rajone.

Si garanton Türkiye sigurinë e fletëvotimeve jashtë shtetit?

Votat e me avionë në Ankara

Avionë të Turkish Airlines do të transportojnë votat e huaja të hedhura në mbarë botën në kryeqytetin e Türkiyes, Ankara, deri në ditën e zgjedhjeve, 14 maj.

Kutitë e votimit nën shoqërimin e korrierëve diplomatikë

Korrierët diplomatikë dhe komisionet e transportit do të shoqërojnë votat ndërsa ato do të sillen në Bordin Zgjedhor të Distriktit të Jashtëm në Ankara nën mbikëqyrjen e oficerëve të zbatimit të ligjit.

Partitë politike me përfaqësues në Bordin Zgjedhor

Përfaqësuesit e partive politike që konkurrojnë në zgjedhje do të mund të vëzhgojnë gjithashtu në të gjitha fazat e procesit të votimit.

Numërimi i përgjithshëm i votave pas përfundimit të gjithë procesit

Fletët e votimit do të ruhen në ambientet e Këshillit Zgjedhor të Qarkut Jashtë Detit deri në ditën e zgjedhjeve.

Të gjitha fletëvotimet jashtë shtetit do të hapen njëkohësisht me ato të brendshme pasi të përfundojë procesi i votimit në Türkiye.

TRT Balkan