Operacionet antiterroriste turke neutralizuan pesë terroristë të PKK/YPG-së / Foto: AA / Photo: AA Archive

Ministria e Mbrojtjes në Türkiye njoftoi të martën nëpërmjet X se janë shkatërruar objektiva terroristësh të PKK/YPG-së që po përgatiteshin të prishnin paqen dhe sigurinë në zonat e Degës së Ullirit dhe Mburojës së Eufratit në veri të Sirisë”.

"Ne jemi të patundur dhe të vendosur në çrrënjosjen e terrorizmit në burimin e tij," theksohej në shkrim.

Që nga viti 2016, Ankaraja ka nisur një trio operacionesh të suksesshme antiterroriste përtej kufirit të saj në veri të Sirisë për të parandaluar formimin e një korridori terrorist dhe për të mundësuar vendosjen paqësore të banorëve: Mburoja e Eufratit (2016), Dega e Ullirit (2018) dhe Paqja Pranvera (2019).

Operacione në katër provinca

Në një operacion të veçantë që synonte PKK-në në Istanbul dhe tri provinca të tjera, burimet e sigurisë raportuan të martën se 21 të dyshuar janë kapur.

Në kuadër të hetimeve të kryera nga Byroja për Hetimin e Terrorizmit dhe Krimeve të Organizuara të Zyrës së Kryeprokurorit Publik të Istanbulit, u konstatua se disa të dyshuar aktivë në strukturën rinore të organizatës terroriste, PKK-ja organizuan hyrjen dhe daljen e paligjshme të personave të lidhur me organizatën në Greqi.

Sipas burimeve, u konstatua se të dyshuarit, të cilët vlerësoheshin si të aftë për të kryer veprime të paligjshme në rrugë apo për t'i drejtuar ato, lehtësonin kalimin e anëtarëve të organizatës terroriste nga Greqia në Türkiye.

Gjithashtu, u përcaktua se 27 të dyshuar, të cilët u identifikuan si propagandues të organizatës terroriste në llogaritë e mediave sociale, u vunë në shënjestër për t'u kapur, duke çuar në operacione të njëkohshme në 13 rrethe të Istanbulit, si dhe në provincat Aydin, Batman dhe Diyarbakir, ku 28 adresa u bastisën.

PKK-ja e listuar si një organizatë terroriste nga Türkiye, ShBA-ja, MB-ja dhe BE-ja, ka qenë përgjegjëse për vdekjen e më shumë se 40.000 njerëzve, duke përfshirë gra, fëmijë dhe foshnja.

YPG-ja është dega siriane e PKK-së.

TRT World