Përfaqësuesi turk në OKB: Situata në Siri është bërë 'e paqëndrueshme'

Përfaqësuesi turk në OKB: Situata në Siri është bërë 'e paqëndrueshme'

"Shkaqet rrënjësore të konfliktit në Siri janë politike," iu drejtua Ahmet Yildiz Këshillit të Sigurimit.
Përfaqësuesi turk në OKB: Situata në Siri është bërë 'e paqëndrueshme' / Photo: AA

Përfaqësuesi i Türkiyes në OKB paralajmëroi të martën se situata në Siri është bërë "e paqëndrueshme", e cila në mars mbushi 13 vjet në konflikt.

"Situata e përgjithshme në Siri është bërë e paqëndrueshme me përkeqësimin e kushteve ekonomike, të sigurisë dhe humanitare," tha Ahmet Yildiz në një takim të Këshillit të Sigurimit të OKB-së.

‘’Status quo-ja nuk mund të vazhdojë.’’

Duke theksuar se ka nevojë për një ndryshim qëndrimi nga regjimi sirian për të inicuar një konsensus kombëtar dhe një fokus të rienergjizuar mbi Sirinë nga komuniteti ndërkombëtar, Yildiz tha se të gjitha palët duhet të ndërmarrin "hapa të vërtetë" drejt një zgjidhjeje të qëndrueshme në përputhje me Rezolutën 2254 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së.

“Shkaqet rrënjësore të konfliktit në Siri janë politike.”

“Prandaj, rivitalizimi i procesit politik me pjesëmarrje domethënëse të opozitës si pjesë e domosdoshme e krijimit të një konsensusi kombëtar është kyç”, shtoi ai.

Një zgjidhje gjithëpërfshirëse e konfliktit sirian kërkon gjithashtu përparim të njëkohshëm në krijimin e kushteve të nevojshme për kthimin "vullnetar, të sigurt dhe dinjitoz" të refugjatëve sirianë në vendin e tyre, theksoi ai, duke shtuar se pa një proces pajtimi kombëtar që përfshin miliona sirianë, Siria do të vazhdojë të jetë i prirur për konflikte.

Duke iu kthyer organizatave terroriste në Siri, Yildiz tha se ato duhet të pengohen, pasi ato përbëjnë "kërcënimin më të rëndësishëm" për integritetin territorial dhe unitetin e vendit.

"Përpjekja e organizatës terroriste PKK/YPG/SDF për të organizuar të ashtuquajturat zgjedhje lokale në Sirinë verilindore është një manifestim i qartë i terrorizmit separatist," tha ai, duke shtuar se Türkiye është e gatshme të mbështesë iniciativat drejt gjetjes së një zgjidhjeje të qëndrueshme politike për konfliktin në Siri dhe do të vazhdojë të bashkëpunojë me palët përkatëse të interesit dhe agjencitë e OKB-së për të adresuar nevojat humanitare të popullit sirian.

Në përgjigje të kritikave të të dërguarit sirian në OKB në lidhje me qëndrimin e Türkiyes ndaj refugjatëve sirianë, Yildiz tha se regjimi sirian është i shkëputur nga realitetet në terren.

"Ata janë të fundit që i predikojnë Türkiyes për këtë çështje. Türkiye ka vendosur standarde të arta në mbarë botën se si të merret me refugjatët, si të ndihmojë fqinjët dhe si të jetë një aktor konstruktiv në shumë çështje ndërkombëtare, përfshirë Sirinë." theksoi ai.

Siria është përfshirë në një luftë të egër civile që nga fillimi i vitit 2011, kur regjimi i Bashar al-Assad shtypi protestat prodemokrate me egërsi të papritur.

AA