Presidenti turk zotohet të prezantojë kushtetutën e re civile.     /Foto: AA

Pas një premtimi që bëri përpara se të rizgjedhohej këtë maj, presidenti i Türkiyes premtoi të martën (25 korrik) të prezantojë një kushtetutë të re civile për vendin.

"Ne duam të kulmojmë luftën e ashpër që kemi bërë në fushën e gjyqësorit që nga viti 2002 me një kushtetutë civile, liridashëse dhe gjithëpërfshirëse", tha Recep Tayyip Erdoğan në një ceremoni emërimi të gjyqtarëve dhe prokurorëve publikë në kryeqytetin Ankara.

Me diskrecionin e parlamentit, Erdoğani tha se një nga prioritetet kryesore të këtij mandati legjislativ është shpëtimi i Türkiyes nga kushtetuta e saj e vjetër e dekadave të epokës së grushtit të shtetit.

Kushtetuta aktuale turke u prezantua pas një grushti ushtarak në vitin 1980. Erdoğani ka kërkuar vazhdimisht që një kushtetutë e re të hartohet nën sundimin civil.

Duke iu kthyer Organizatës Terroriste FETO, Erdoğani tha se lufta e Türkiyes kundër këtij grupi terrorist do të vazhdojë.

"Unë pres që ju veçanërisht të tregoni ndjeshmërinë e nevojshme për këtë çështje në vendet tuaja të punës dhe në jetën tuaj profesionale", u tha Erdoğani gjyqtarëve dhe prokurorëve të rinj publikë.

FETO-ja dhe udhëheqësi i saj i ndodhur në ShBA, Fetulla Gulen, orkestruan grushtin e shtetit të dështuar të 15 korrikut 2016, në të cilin 252 njerëz u vranë dhe 2.734 u plagosën.

Ankaraja gjithashtu akuzon FETO-n se qëndron pas një fushate të gjatë për të përmbysur shtetin nëpërmjet infiltrimit në institucionet turke, veçanërisht në ushtri, polici dhe gjyqësor.

AA