Rritet numri i lokaliteteve të Türkiyes në listën e UNESCO-s.     /Foto: AA

Xhamitë hipostile prej druri të Anadollit mesjetar në Türkiye janë shtuar në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, duke e çuar numrin e lokaliteteve në listën e Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Arsimin, Shkencën dhe Kulturën në 21, njoftoi të martën Ministria e Punëve të Jashtme e Türkiyes.

"Nominimi serial i Xhamive Hipostile prej druri të Anadollit mesjetar u përfshi në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s gjatë Sesionit të 45-të të Zgjeruar të Komitetit të Trashëgimisë Botërore, i cili po mbahet në Riad, Arabi Saudite, midis 10 dhe 25 shtator 2023." thuhet në njoftimin e ministrisë.

Pasuria përbëhet nga pesë xhami hipostile të ndërtuara në Anadoll në fund të shekullit të 13-të dhe në mes të shekullit të 14-të, secila e vendosur në një rajon të ndryshëm turk.

Midis vendeve janë Xhamia e Madhe në Provincën Afyon perëndimore, Xhamia e Madhe Sivrihisar në provincën qendrore Eskisehir, Xhamia Ahi Serafettin (Aslanhane) në kryeqytetin Ankara, Xhamia Esrefoglu në distriktin Beysehir në provincën qendrore Konya dhe Xhamia e Mahmut Beut në provincën veriore Kastamonu.

"Sistemi strukturor i pazakontë i xhamisë kombinon një pjesë të jashtme të muraturës me rreshta të shumtë të kolonave të brendshme prej druri (hipostil) që mbështesin një tavan dhe çati të sheshtë prej druri. Këto xhami janë të njohura për gdhendjen e shkathët në dru dhe punimet me dorë të përdorura në strukturat e tyre, elementet arkitekturore dhe orenditë e tyre", thuhet në njoftimin e UNESCO-s.

TRT Balkan / agjencitë