Të mbijetuarit e tërmeteve i shndërrojnë kontejnerët në kopshte perimesh.     /Foto: AA

Pas tërmeteve shkatërruese që goditën provincat juglindore të Türkiyes më 6 shkurt, në rrethin qendror të Kayapinar të Diyarbakirit u krijua një qytet kontejnerësh në mesin e njëmbëdhjetë qyteteve të prekura nga tërmeti.

AFAD (Autoriteti i Menaxhimit të Fatkeqësive dhe Emergjencave) ofroi strehim për 2.400 të prekur nga fatkeqësitë, shtëpitë e të cilëve u dëmtuan rëndë ose u shkatërruan plotësisht në këtë provincë. Këta të mbijetuar ripërdorën në mënyrë krijuese hapësirat përreth kontejnerëve duke i kthyer në kopshte perimesh, me ndihmën e Komunës Kayapinar.

Duke mbjellë fara dhe fidanë të ndryshëm si domate, patëllxhanë, tranguj, shalqinj, pjepër, kunguj të njomë, speca, luledielli dhe misër në tokë, të mbijetuarit e tërmetit jo vetëm që angazhohen në këtë aktivitet terapeutik, por edhe gëzojnë konsumimin e produkteve të punës së tyre duke lehtësuar kështu edhe stresin.

Fatos Yavuz, që është banuese në një nga kontejnerët, ka kultivuar një copë toke me perime prej rreth 20 metrash katrorë ngjitur me kontejnerin e saj. Ajo tregoi se ata kalojnë një pjesë të konsiderueshme të ditës së tyre në kopsht, duke u kujdesur për bimët dhe duke hequr barin e keq.

Kopshti i ofron asaj ngushëllim dhe shpërqendrim të këndshëm, duke rritur përvojën e saj të përditshme.

Ajda Yashar, shtëpia e së cilës u godit rëndë nga tërmeti, tani banon në qytetin prej kontejnerëve me bashkëshortin dhe tre fëmijët e saj. Përveç frekuentimit të kurseve të qepjes dhe qëndisjes që ofrohen brenda qytetit, ajo e investon kohën e saj të lirë në kultivimin e kopshtit të perimeve që ka krijuar në bashkëpunim me fqinjët e saj.

Yashar e sheh punën në kopsht si terapeutike dhe e çmon kohën që kalon me fëmijët e saj në këtë mjedis. Të korrat e saj përfshijnë speca, domate, bamje, luledielli, dhe mes të tjerash ajo përgatitet për sezonën dimërore në kopshtin e saj modest.

Udhëtimi i Metin Kuscu nisi nga një qytet me tenda, më pas në konvikt dhe ai përfundimisht u vendos në një kontejner me gruan dhe fëmijën e tij. Ai veçoi rëndësinë e kushtimit të një pjese të ditës në kopsht, të cilin e sheh si një mënyrë për të përballuar efektet e vazhdueshme psikologjike nga tërmeti.

Ai thotë se gjen ngushëllim nën shoqërimin e familjes së tij dhe në frytet e përpjekjeve të tyre në kopshtari.

Përafërsisht shtatëqind kontejnerë u vendosën në 55 hektarë në krahinën Kayapinar, të pajisur me ajër të kondicionuar dhe të mbijetuarit nga tërmeti gjithashtu kanë qasje falas në internet.

Qyteti i kontejnerëve, duke përfshirë furrë buke mobile dhe një pjesë për ushqime, lehtëson shpërndarjen e pakove ushqimore, kompleteve të higjienës dhe furnizimeve të pastrimit çdo dy javë. Përveç kësaj, të mbijetuarve u jepen kartat për blerje për të përmbushur nevojat e tyre ushqimore.

Të mbështetur nga kryetarja e krahinës Kayapinar dhe nga komuna, aty organizohen një sërë aktivitetesh sociale dhe kulturore për të mbështetur të mbijetuarit nga tërmeti.

Qyteti i kontejnerëve ofron më tej hapësira komunale si klasa për çerdhe, klasa të edukimit special, qendra studimi, grupe lojërash për fëmijë, objekte shëndetësore, tregje sociale, kurse qepjeje dhe qëndisjeje, sallone të parukerisë, biblioteka mobile, një xhami, objekte lavanderie dhe një fushë basketbolli. Koordinatori i Qendrës së Akomodimit të Përkohshëm në Kayapinar, Abdurrahman Ates, theksoi përkushtimin e tyre për furnizim me ushqim dhe nevoja të tjera thelbësore të të strehuarve.

Ai dha detaje për organizimin e ngjarjeve, seminareve dhe kurseve sociale, kulturore dhe sportive që synojnë të ndihmojnë në shërimin psikologjik të të mbijetuarve. Komuna siguroi tokë për shndërrimin e zonave të hapura rreth kontejnerëve në kopshte perimesh, duke nxitur ndjenjën e asaj që duan të bëjnë banorët dhe ndjenjën çlodhëse për ta.

Qyteti i kontejnerëve veçohet me rreth 60 kopshte, me madhësi të ndryshme nga 20 në 30 metra katrorë.

TRT World