Tërmi i 6 shkurtit në Türkiye shkatërroi disa objekte.     /Foto: AA

Tërmetet shkatërruese që goditën provincat jugore të Türkiyes, më 6 shkurt, jo vetëm që morën jetë njerëzish, por shkatërruan edhe shumë ndërtesa të famshme historike dhe xhami

Disa nga xhamitë dhe ndërtesat historike në Hatay, një nga dhjetë provincat e prekura nga tërmeti, i cili po quhet "fatkeqësia e shekullit", u dëmtuan ndjeshëm, ndërsa shumë u shkatërruan plotësisht.

Tërmi i 6 shkurtit në Türkiye shkatërroi disa objekte. AA

Xhamia Habib-i Najjar, një nga xhamitë e para në Anadoll, e cila ishte një simbol i vërtetë i tolerancës, vëllazërisë dhe paqes, u ndërtua kur Antakia u pushtua nga arabët myslimanë në vitin 638 dhe u shkatërrua plotësisht nga një tërmet.

Gjithçka që ka mbetur nga xhamia dikur e bukur është një grumbull rrënojash.

Xhamia Ulu, gjithashtu një nga simbolet e rëndësishme të qytetit, e ndërtuar nga mamlukët në shekullin e 16-të, u shkatërrua gjithashtu plotësisht.

Tërmi i 6 shkurtit në Türkiye shkatërroi disa objekte. AA

Xhamia historike Sarimiye, e ndërtuar në shekullin e 16-të, gjithashtu u dëmtua ndjeshëm në tërmetin shkatërrues.

Një ndërtesë e ndërtuar nga arkitekti francez Leon Benju në sheshin e njohur si Koprubasi në vitin 1927, e cila dikur shërbente si godinë e Kuvendit, u shkatërrua gjithashtu.

Tërmi i 6 shkurtit në Türkiye shkatërroi disa objekte. AA

Nga tërmeti u shkatërrua një pjesë e ndërtesës historike që strehonte dyqane artizanale dhe dyqane, ndërsa dëme të konsiderueshme pësoi edhe ndërtesa historike e qytetit në Hatay.
TRT Balkan / agjencitë