Türkiye: Togg deri në fundvit do të prodhojë 28.000 makina elektrike. / Foto: Fatih Kacir/Twitter

Fabrika e makinës elektrike inteligjente vendase turke TOGG pranë Bursës shënon prodhim rekord muaj pas muaji dhe me rritjen e numrit të punonjësve dhe turneve të punës, ky trend do të vazhdojë edhe në periudhën në vijim.

Në gusht, klientët morën 1.965 makina rekord të modelit T10X nga linja e prodhimit në fabrikën në rrethin Gemilik.

Prodhimi serik i veturës turke TOGG filloi në fund të marsit të këtij viti. Plani për rritjen e prodhimit konfirmohet edhe nga fakti se në gusht janë dorëzuar më shumë automjete sesa në tre muajt e mëparshëm së bashku.

Kapaciteti i Kampusit të Teknologjisë TOGG është prodhimi i 175.000 automjeteve në vit. TOGG dëshiron të prodhojë një milion makina deri në fund të vitit 2032. Qëllimi është që deri në fund të këtij viti të kemi 28.000 makina T10X në rrugë.

I hapur zyrtarisht nga Presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan më 29 tetor 2022, Kampusi i Teknologjisë TOGG përmban objekte për prodhimin e trupit të makinave, lyerjen, montimin dhe prodhimin e baterive, si dhe një Qendër Zhvillimi dhe Testimi. Kampusi, ku 250 robotë punojnë në linjat e prodhimit, shquhet gjithashtu për dyqanin e bojës më të pastër në Evropë.

9.000 njerëz morën pjesë në ndërtimin e kampusit, i cili ka një pistë testimi 1,6 kilometra. TOGG aktualisht punëson më shumë se 3.250 njerëz. Gratë përbëjnë 26 për qind të të punësuarve. Kur kapaciteti prodhues në kampus të arrijë në 175.000, numri i të punësuarve do të jetë 4.300.

AA