Türkiye dënon fuqishëm “sulmin e poshtër” ndaj Kuranit në Stokholm / Foto: AA

Türkiye dënoi ashpër “sulmin e poshtër” ndaj librit të shenjtë të Islamit, Kuranit, pranë Ambasadës së Irakut në Suedi.

Në një deklaratë me shkrim, Ministria e Jashtme i kërkoi Suedisë të marrë masa për të parandaluar krimet e urrejtjes kundër Islamit dhe miliarda myslimanëve si pjesë e përgjegjësive të saj ndërkombëtare, veçanërisht detyrimeve të saj në kuadër të OKB-së, Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë dhe Këshillit të Evropës.

“Türkiye është e gatshme të punojë së bashku me vendet ku ndodhin sulme të tilla në fushën e islamofobisë, ksenofobisë, racizmit dhe diskriminimit”, thuhet në deklaratë.

Po ashtu, Akif Çağatay Kılıç, këshilltari kryesor i presidentit Recep Tayyip Erdoğan, dënoi ashpër “poshtërsinë” e kryer kundër Kuranit në Suedi.

“Ky veprim i poshtër është fyerje për demokracinë e liritë dhe krim kundër njerëzimit. Qeveria suedeze duhet të rishikojë ligjet, vendimet dhe praktikat pas të cilave është strehuar”, shkroi Kılıç në Twitter.

Ai ftoi autoritetet suedeze, të cilat lejojnë “veprime provokuese” të tilla që populli suedez nuk do t’i pranojë kurrë, të veprojnë me arsye të shëndoshë dhe konsideratë.

“Të gjithë duhet të respektojnë shenjtërinë e njëri-tjetrit. Liria e vërtetë do të vijë duke ofruar këtë respekt”, ka thënë Kılıç.

Të enjten herët në mëngjes, një turmë irakianësh sulmuan Ambasadën e Suedisë në Bagdad dhe i vunë flakën në shenjë proteste ndaj djegies së një kopje të Kuranit muajin e kaluar nga Salwan Momika, një burrë me origjinë nga Iraku, i cili tani jeton në Suedi.

Ministria e Jashtme e Suedisë dënoi sulmin ndaj ambasadës së saj në Bagdad, duke e quajtur atë “shkelje serioze” të Konventës së Vjenës.

Suedia gjithashtu nisi hetim për incidentin.

Pas sulmit në misionin diplomatik të Stokholmit, Momika përsëri përdhosi një kopje të Kuranit, duke shkelur mbi të dhe flamurin irakian përpara Ambasadës së Irakut në Suedi.

Incidenti i së enjtes ndodhi pasi Iraku paralajmëroi Suedinë se mund të prishte marrëdhëniet diplomatike nëse përdhosje të tilla të Kuranit ndodhin përsëri. Bagdadi kaloi në veprim, duke e shpallur të dërguarin e Suedisë persona non grata pasi libri i shenjtë u përdhos për herë të dytë brenda një muaji.

Këshilli i OKB-së për të Drejtat e Njeriut më 12 korrik dënoi sulmet e fundit ndaj Kuranit pavarësisht votave të vendeve perëndimore kundër rezolutës.

Projektrezoluta u paraqit nga Pakistani në emër të Organizatës 57-anëtare të Bashkëpunimit Islam.

Rezoluta, e cila bën thirrje për dënimin e sulmeve kundër Kuranit dhe i përshkruan ato si “akte të urrejtjes fetare”, u hodh në votim nga Këshilli prej 47 anëtarësh.

Ai u miratua me 28 vende që votuan pro, 12 vende kundër dhe 7 abstenime në seancën e 53-të të rregullt të Këshillit të OKB-së për të Drejtat e Njeriut.

AA