Ministria e Jashtme turke  ka reaguar për kërcënimet ndaj deputeti Huseyin Zeybek në Trakinë Perëndimore në Greqi.     Foto:  Ministria e Jashtme turke  

Türkiye u ka bërë thirrje autoriteteve në Greqi të hetojnë një kërcënim me vdekje kundër një deputeti i cili është gjithashtu anëtar i pakicës myslimane turke të vendit.
“Ne presim që autoritetet greke të hetojnë këtë incident të rëndë dhe të ndëshkojnë autorët”, tha Ministria e Jashtme turke në Twitter të premten, duke ndarë një deklaratë nga Bordi Këshillimor i Pakicës Turke në rajonin e Trakisë Perëndimore të Greqisë, i cili raportoi se Huseyin Zeybek ishte kërcënuar.
“Ne qëndrojmë pas pakicës turke të Trakisë Perëndimore, e cila nuk do të heqë dorë nga lufta e saj për të drejtat e njeriut dhe lirinë, pavarësisht të gjitha kërcënimeve dhe presioneve”, shtoi ministria.

Kërcënim gjatë emisionit të drejtpërdrejtë televiziv
Sipas një deklarate nga Bordi Këshillimor i Pakicës Turke të Trakisë Perëndimore, Zeybek u kërcënua gjatë një programi televiziv të drejtpërdrejtë në TV lokal Next nga një person që telefonoi në emision.
Bordi tha se telefonata kërcënuese kishte për qëllim “ta kthente në veprim retorikën margjinalizuese dhe të shënjestruar (nga Greqia) që ka vazhduar për shumë vjet.”
Rajoni i Trakisë Perëndimore – afër kufirit verilindor të Greqisë me Türkiye-n – është shtëpia e një pakice të konsiderueshme turke myslimane të krijuar prej kohësh, që numëron rreth 150.000 pjesëtarësh.
Të drejtat e turqve të Trakisë Perëndimore garantohen me Traktatin e Lozanës të vitit 1923, por gjatë dekadave situata është përkeqësuar seriozisht, duke përfshirë Greqinë që refuzon të zbatojë vendimet e Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut.

AA