Türkiye kërkon përparim në regjimin pa viza me BE-në. / Photo: AA

Mes marrëdhënieve të përtëritura me BE-në, Ankaraja dëshiron përparim në dialogun për liberalizimin e vizave, një nga pikat kryesore të agjendës që ka qenë në bllokim për një kohë të gjatë.

Anadolu përpiloi detaje mbi bllokimin e Dialogut për Liberalizimin e Vizave, i cili është një nga çështjet e rëndësishme në marrëdhëniet Türkiye -BE.

Pas zgjedhjeve të përgjithshme dhe presidenciale të Türkiyes në maj, komentet nga Brukseli, duke theksuar "rëndësinë e bashkëpunimit me Türkiyen" vendosën tonin për vazhdimin e lidhjeve në parime "strategjike dhe largpamëse".

Në qershor, udhëheqësit e BE-së mandatuan shefin e politikës së jashtme të bllokut, Josep Borrell, të hartonte një raport të ri mbi marrëdhëniet BE-Türkiye.

Në Samitin e NATO-s në Vilnius, Suedia premtoi të "mbështesë në mënyrë aktive përpjekjet për të rigjallëruar" marrëdhëniet Türkiye-BE, pasi Ankaraja pranoi t'i dërgonte parlamentit ofertën e vendit nordik për t'u bashkuar me NATO-n për një votim ratifikimi.

Përveç kësaj, presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan i bëri thirrje gjithashtu BE-së që të "hapë rrugën për Türkiyen" në samit.

Çështja mori në qendër të vëmendjes pas komenteve të Borrell se kërkesat e Ankarasë për liberalizimin e vizave dhe përditësimin e Bashkimit Doganor ishin ndër temat në tryezë gjatë takimit të ministrave të Jashtëm të BE muajin e kaluar.

Borrell tha se ekziston një "interes reciprok" në zhvillimin e një "marrëdhënieje më të fortë" midis Türkiyes dhe BE-së.

Marrëdhënia me Türkiyen ka "dy mënyra", tha Borrell. “Nuk është vetëm ajo që pret Türkiye nga BE-ja, por edhe ajo që BE-ja pret nga Türkiye”, shtoi ai.

Dialogu për liberalizimin e vizave

Dialogu për liberalizimin e vizave, i cili synon heqjen e kërkesës për vizë Shengen për qytetarët turq gjatë qëndrimeve të tyre të shkurtra në zonën Shengen, është ndër çështjet që pritet të trajtohen në ditët në vijim.

Pasi të jetë finalizuar, të gjithë shtetasit turq me pasaporta biometrike do të mund të udhëtojnë për qëndrime të shkurtra në zonën Shengen pa vizë për qëllime biznesi, familjare a turistike.

Viza Shengen është e vlefshme për të gjitha shtetet anëtare të BE-së, përveç Britanisë së Madhe dhe Irlandës. Megjithëse Zvicra, Norvegjia, Islanda dhe Lihtenshtajni nuk janë anëtarë të BE-së, ato janë të përfshira në sistemin Shengen.

Dialogu filloi më 16 dhjetor 2013, paralelisht me nënshkrimin e Marrëveshjes së Ripranimit Türkiye-BE, bazuar në "Udhërrëfyesin drejt një regjimi pa viza me Türkiyen", një dokument që përcakton kërkesat që duhen përmbushur.

Ankaraja ka përmbushur 66 nga 72 kërkesat e renditura në udhërrëfyesin e organizuar në pesë grupe tematike.

AA