Altun: Të rritet pjesëmarrja e grave në sektorin e medias.     /Foto: Fahrettin Altun/Twitter

Drejtori i Komunikimeve të Presidencës Turke, Fahrettin Altun, ka thënë se komuniteti ndërkombëtar ka një përgjegjësi themelore politike dhe morale për të siguruar që refugjatët të jetojnë me dinjitet.

“Refugjatët, të çrrënjosur me forcë nga shtëpitë e tyre dhe të detyruar të ndërtojnë një jetë të re në territore të panjohura, përfaqësojnë një nga sfidat më urgjente të të drejtave të njeriut të kohës sonë”, tha ai në Twitter për të shënuar Ditën Botërore të Refugjatëve.

“Është përgjegjësia më e madhe politike dhe morale e komunitetit ndërkombëtar për të lehtësuar riintegrimin e tyre në një ekzistencë dinjitoze,” tha Altun.

Altun përgëzoi presidentin turk Recep Tayyip Erdoğan për mbështetjen e tij të palëkundur ndaj të margjinalizuarve dhe të pambrojturve, duke theksuar se mbrojtja e Erdoğanit ka rezonuar globalisht dhe ka shërbyer si një kujtesë e fuqishme e nevojës për dhembshuri dhe solidaritet.

“Presidenti ynë Recep Tayyip Erdoğan ka përqafuar të shtypurit dhe viktimat, të cilët janë injoruar nga pjesa më e madhe e botës dhe është bërë zëri i tyre në arenën ndërkombëtare duke i mësuar njerëzimin botës”, tha ai.

Drejtori turk i komunikimit tha se çdo vit në 20 qershor, Dita Botërore e Refugjatëve, e organizuar nga Kombet e Bashkuara, shërben si një kujtesë e fuqishme për komunitetin global për detyrimet morale dhe parimet etike që duhet të përqafohen universalisht.

Më shumë se 1 në 74 njerëz është i zhvendosur në mbarë botën

Türkiye pret popullsinë më të madhe të refugjatëve në botë me rreth 3,6 milionë refugjatë, sipas OKB-së.

Numri i njerëzve të zhvendosur me forcë në mbarë botën është rritur në një rekord prej 110 milionë njerëz, sipas kreut të agjencisë së OKB-së për refugjatët, me konfliktet në Ukrainë dhe Sudan që nxisin miliona njerëz të largohen nga shtëpitë e tyre.

Rritja prej rreth 19 milionë njerëzve në 108,4 milionë deri në fund të vitit të kaluar është rritja më e madhe vjetore e regjistruar, tha UNHCR-ja në një raport të publikuar të mërkurën. Ky numër që atëherë është rritur më tej në 110 milionë, kryesisht për shkak të konfliktit tetëjavor të Sudanit, tha Komisari i Lartë i OKB-së për Refugjatët, Filippo Grandi.

Për dy dekadat para konfliktit të Sirisë në vitin 2011, niveli global ishte afërsisht i qëndrueshëm me rreth 40 milionë refugjatë dhe persona të zhvendosur brenda vendit, tregoi raporti i Zhvendosjes së Detyrueshme.

Por, numri i tyre është rritur çdo vit që atëherë dhe tani është më shumë se dyfishuar. Më shumë se një në çdo 74 njerëz tani është i zhvendosur, thuhet në raport.

Nga totali i refugjatëve dhe atyre që kanë nevojë për mbrojtje ndërkombëtare, rreth gjysma e tyre erdhën nga vetëm tri vende: Siria, Ukraina dhe Afganistani.

TRT Balkan / agjencitë