Türkiye, rol kyç në zbulimin e dezinformatave në konfliktin Izrael-Palestinë / Foto: AA

Qendra e Türkiyes për Luftimin e Dezinformimit luajti një rol kryesor në zbulimin e fushatave të dezinformimit gjatë konfliktit izraelito-palestinez, tha drejtori i komunikimit i vendit të hënën.

"Gjatë konfliktit në Gaza, qendra jonë tani luan një rol kritik në adresimin e fushatave të dezinformimit" tha Fahrettin Altun, duke iu drejtuar Konferencës së 51-të të Organizatës së Agjencive të Lajmeve të Azi-Paqësorit (OANA). Konferenca filloi të hënën në zyrën e agjencisë në Istanbul.

Altun tha se pretendimet e pabaza dhe lajmet e rreme shpesh ndikojnë negativisht në mosmarrëveshjet dhe krizat ekzistuese, veçanërisht kur emocionet janë të larta.

“Situata në terren është tashmë komplekse dhe synimi ynë është të parandalojmë që situata të bëhet edhe më komplekse dhe problematike. Ne punojmë për të penguar që luftërat e informacionit të bëhen një front i ri në këtë konflikt", tha Altun.

Drejtori turk i komunikimit tha gjithashtu se fushatat e dezinformimit "strehojnë synime të liga për të manipuluar ndjenjat publike".

“Çdo dezinformatë e pakontrolluar, çdo thashethem i pabazë i shpërndarë shkatërron themelin e së vërtetës, që është kaq e rrezikshme”, tha ai. “Të mbetesh i pandjeshëm përballë dezinformatave, dua ta them hapur, është tradhti ndaj besimit të bashkëqytetarëve tanë”.

'Viktima e parë e luftërave dhe konflikteve është e vërteta'

Altun tha gjithashtu se që nga fillimi i krizës në Gaza, "drejtoria i ka ndërkombëtarizuar këto përpjekje për të luftuar dezinformimin gjatë këtij konflikti".

"Ne besojmë se një nga viktimat e para të luftërave dhe konflikteve është e vërteta," vuri në dukje ai. "Ne jemi të përkushtuar për të shpëtuar të vërtetën nga trillimet, provokimet, manipulimet dhe spekulimet."

"Në këtë konflikt të fundit në Gaza, të dhënat fillestare zbulojnë se 74% e llogarive të verifikuara në Twitter përhapin dezinformata gjatë ditëve të para të konfliktit," tha ai. “Një trend i ngjashëm është vërejtur në ditët e para të luftës në Ukrainë”.

"Ky model mund të vazhdojë të demonstrojë veten në konfliktet e ardhshme në pjesë të ndryshme të botës," shpjegoi Altun.

Altun nënvizoi gjithashtu se bota "duhet të jetë e ndërgjegjshme për perceptimet hegjemoniste dhe diskursin për çështje si Palestina".

"Organizatat e fuqishme mediatike shpesh përpiqen të përcaktojnë parametrat e debateve dhe kornizave. Ato ndikojnë ndjeshëm në mënyrën se si miliona në mbarë botën i perceptojnë çështjet kritike", tha ai.

TRT Balkan / agjencitë