Türkiye me anë të Rrugës së Zhvillimit lidh kontinentet dhe rrit tregtinë. / Photo: AA

Projekti i Rrugës së Zhvillimit Türkiye-Irak është gati të bëhet një ndryshim i lojës për rajonin. Ky projekt që përfshin 745 milje, do të përfshijë hekurudha, autostrada, porte dhe qytete, të gjitha të projektuara për të lidhur Portin e Madh Faw në Basra, Irak, me kufirin turk.

Në fjalimin e tij në Asamblenë e Përgjithshme të 78-të të OKB-së, presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan përmendi projektin “Rruga e Zhvillimit”. Ai theksoi angazhimin e tij të sinqertë për të adresuar sfidat e brendshme dhe të jashtme me të cilat përballet Iraku. Presidenti Erdoğan tha: “Ne jemi të përkushtuar për të forcuar unitetin politik, integritetin territorial dhe përpjekjet për rindërtim të Irakut, pa diskriminim ndaj asnjë elementi përbërës të vendit. Me zbatimin e projektit të Rrugës së Zhvillimit midis vendeve të rajonit, ne synojmë të rrisim më tej integrimin rajonal.”

Presidenti Erdoğan ka theksuar vazhdimisht në fjalimet e mëparshme se ky projekt nënkupton krijimin e një bote të re në rajon. Por, çfarë saktësisht është ky projekt dhe çfarë roli luan Türkiye në të?

Një portë drejt prosperitetit

Në një peizazh global që evoluon me shpejtësi, projektet e zhvillimit dhe infrastrukturës shpesh zënë skenën qendrore pasi premtojnë të hapin mundësi të reja dhe të transformojnë rajone. Një përpjekje e tillë transformuese është projekti i Rrugës së Zhvillimit Türkiye-Irak, një ndërmarrje kolosale e vendosur për të kapërcyer kontinentet, për të rritur lidhjen dhe për të nxitur rritjen ekonomike. Në zemër të kësaj nisme është Türkiye, duke luajtur një rol kyç në formësimin e së ardhmes së tregtisë dhe tregtisë midis Azisë dhe Evropës.

Projekti i Rrugës së Zhvillimit Türkiye-Irak është gati të bëhet një ndryshim i lojës për rajonin. Ky projekt që përfshin 745 milje, do të përfshijë hekurudha, autostrada, porte dhe qytete, të gjitha të projektuara për të lidhur Portin e Madh Faw në Basra, Irak, me kufirin turk.

Porti i Madh Faw, i parashikuar të jetë më i madhi në Lindjen e Mesme, është vendosur të bëhet një qendër jetike tranziti. Projekti është caktuar të përfundojë deri në vitin 2025 me një kosto të vlerësuar prej 17 miliardë dollarësh, me ndërtimin tashmë në proces dhe një zgjerim të planifikuar deri në vitin 2050.

Një rrugë mëndafshi për epokën moderne

Një nga aspektet më intriguese të projektit është roli i tij në rigjallërimin e konceptit të lashtë të Rrugës së Mëndafshit. I referuar shpesh si ‘Rruga e Mëndafshit të Irakut’, ky korridor infrastrukturor ofron një rrugë alternative për në Kanalin e Suezit, duke premtuar tregti më të shpejtë dhe më efikase. Rruga e Zhvillimit Türkiye-Irak do të shkurtojë ndjeshëm distancën midis Kinës dhe Evropës, duke ulur kohën dhe koston.

Një përpjekje shumëpalëshe

Projekti i Rrugës së Zhvillimit Türkiye-Irak nuk është një përpjekje e izoluar. Ai pasqyron tendencën në rritje të multilateralizmit në rajonin e Gjirit dhe më gjerë. Përfshirja e vendeve fqinje si Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Katari, së bashku me diskutimet që përfshijnë Kinën, nënvizojnë rëndësinë e saj ndërkombëtare. Këto përpjekje bashkëpunuese synojnë të sigurojnë financimin e projektit dhe përfundimin në kohë.

Pozicioni strategjik i Türkiyes

Türkiye qëndron në qendër të kësaj nisme ambicioze, duke shërbyer si një urë lidhëse midis Evropës dhe Azisë. Vendndodhja e saj gjeografike, me kufijtë e përbashkët me Irakun, e bën atë një partner thelbësor në suksesin e projektit. Kontributet e Türkiyes në infrastrukturën e Irakut, duke përfshirë hekurudhat, rrugët dhe portet, e kanë pozicionuar atë si një lojtar kyç në zhvillimin e rajonit.

Projekti është më shumë se thjesht një lidhje fizike; ai simbolizon angazhimin e Türkiyes për të nxitur bashkëpunimin rajonal. Presidenti Erdoğan ka theksuar rëndësinë e kësaj nisme, jo vetëm për Türkiyen, por edhe për vendet me të cilat ajo ka marrëdhënie tregtare. Projekti përputhet me vizionin e Türkiyes për t’u bërë një fuqi ekonomike rajonale dhe një partner jetik tregtar.

Pavarësisht potencialit të tij të jashtëzakonshëm, projekti përballet me sfida, duke përfshirë paqëndrueshmërinë politike, shqetësimet e sigurisë në Irak dhe çështjet e qeverisjes. Megjithatë, marrëdhëniet e ngushta të Türkiyes me qeverinë e Irakut dhe me Qeverinë Rajonale të Kurdistanit, së bashku me përvojën e saj në menaxhimin e projekteve komplekse të infrastrukturës, e pozicionojnë atë për të lundruar në këto pengesa.

Ndërsa ndërtimi përparon, projekti i Rrugës së Zhvillimit Türkiye-Irak do të bëhet një realitet i prekshëm. Ajo premton jo vetëm të lidhë Lindjen e Mesme me Evropën përmes Türkiyes, por edhe të forcojë lidhjet e Türkiyes me shtetet e Gjirit. Kjo përputhet me politikat shumëpalëshe të vendeve të Gjirit dhe përpjekjet e Türkiyes për të rindërtuar marrëdhëniet në rajon.

Si përfundim, projekti i Rrugës së Zhvillimit Türkiye-Irak përfaqëson një vizion të guximshëm për lidhjen rajonale, rritjen ekonomike dhe tregtinë e zgjeruar. Ndërsa shpaloset gjatë viteve të ardhshme, kjo nismë premton transformimin jo vetëm të infrastrukturës, por edhe të peizazhit ekonomik të gjithë rajonit. Türkiye, në udhëkryqin e kontinenteve, është e gatshme të formësojë një të ardhme të begatë për të gjithë të përfshirët.

TRT Balkan