Türkiye shpëton dhjetëra emigrantë pas dëbimeve të paligjshme greke.     Foto: AA

Rojet bregdetare të Türkiyes kanë shpëtuar 134 emigrantë të parregullt të dëbuar në ujërat territoriale turke nga Greqia dhe kapën 69 që përpiqeshin të kalonin ilegalisht.
Komanda e Rojës Bregdetare Turke tha të hënën se operacionet e shpëtimit u kryen në brigjet turke të Muglas dhe Izmirit në detin Egje.
Në rrethin e Bodrumit të Muglas, rojet bregdetare turke kapën 32 shtetas të huaj që përpiqeshin të kalonin ilegalisht me gomone dhe shpëtuan 16 migrantë të parregullt, të cilët u dëbuan në ujërat territoriale turke nga njësitë greke.

Pesë emigrantë të parregullt në një gomone, të cilët u dëbuan në ujërat territoriale turke nga zyrtarët grekë, u shpëtuan gjithashtu në lagjen Datça të Muglas.
Ndërkohë, 113 emigrantë të parregullt që u dëbuan ilegalisht në ujërat territoriale turke nga autoritetet greke u shpëtuan dhe 37 u kapën në provincën perëndimore të Izmirit.
Të gjithë emigrantët u dërguan në zyrat provinciale të migracionit.
Dëbimet ilegale greke
Türkiye ka qenë një pikë kyç tranziti për azilkërkuesit që përpiqen të kalojnë në Evropë për të filluar jetë të reja, veçanërisht ata që ikin nga lufta dhe persekutimi.
Grupet e të drejtave të njeriut dhe organet e medias kanë raportuar shpesh për dëbim të paligjshëm dhe shkelje të tjera të të drejtave të njeriut nga autoritetet greke.
Ankaraja dhe grupet globale të të drejtave kanë dënuar në mënyrë të përsëritur praktikën e paligjshme të Greqisë për të dëbuar azilkërkuesit, duke thënë se ajo shkel vlerat humanitare dhe ligjin ndërkombëtar duke rrezikuar jetën e migrantëve të cenueshëm, përfshirë gratë dhe fëmijët.

AA