Türkiye siguron udhëtimin e Haxhit për mijëra pelegrinë / Photo: AA

Presidenca e Çështjeve Fetare të Türkiyes ka mobilizuar një ekip të konsiderueshëm për të ofruar shërbime gjithëpërfshirëse për pelegrinët turq gjatë misioneve të haxhit për myslimanët.

Kreu i drejtorisë së çështjeve fetare Ali Erbas njoftoi vendosjen e një ekipi profesional, me 4.128 anëtarë në Mekë dhe Medinë, për të ndihmuar pothuajse 85.000 qytetarë turq që kryejnë pelegrinazhin e Haxhit këtë vit.

Ekipi përfshin 503 profesionistë të kujdesit shëndetësor për të adresuar çdo nevojë mjekësore që do të lindte gjatë pelegrinazhit.

“Këtë vit 84.942 qytetarë tanë po vijnë për haxh në viset e shenjta”, tha Erbas.

“Nga ky numër 53% janë femra dhe 47% meshkuj”.

Shumica e pelegrinëve turq kanë mbërritur tashmë në Mekë dhe Medinë, ndërsa pjesa tjetër pritet të arrijë në qytetet e shenjta në ditët në vijim. Mosha mesatare e pelegrinëve turq është 60 vjeç, duke reflektuar një demografi të pjekur pjesëmarrësish në këtë udhëtim spiritual.

"Bashkëpunim i shkëlqyer me Arabinë Saudite", u shpreh Erbas.

Erbas theksoi se ashtu si vitin e kaluar, në pelegrinazh është përfshirë edhe një grup i veçantë fëmijësh, duke treguar natyrën gjithëpërfshirëse të eventit.

Shtatë pelegrinë turq kanë ndërruar jetë që nga mbërritja në tokën e shenjtë. “Lutemi për mëshirën e Allahut për ata që kanë vdekur dhe shprehim ngushëllimet tona të përzemërta për familjet e tyre”, tha Erbas.

Presidenca Turke e Çështjeve Fetare ka theksuar bashkëpunimin e shkëlqyer me Ministrinë saudite të Haxhit, veçanërisht përmes projektit "Tarik-i Mecca", i cili lehtëson kalimin e shpejtë të pelegrinëve nga aeroporti pa vonesa.

"Bashkëpunimi ynë me autoritetet saudite siguron që qytetarët tanë të mund të kryejnë ritualet e tyre të Haxhit në mënyrën më të mirë të mundshme," vuri në dukje Erbas, duke shprehur mirënjohje për zyrtarët sauditë për mbështetjen dhe shërbimet e tyre ndaj pelegrinëve.

TRT World