Türkiye zbulon tjetër dëbim të paligjshëm të emigrantëve të nga Greqia.     Foto: T.C. Millî Savunma Bakanlığı/Twitter

Një dron i marinës turke zbuloi se migrantët e parregullt po transferoheshin në një varkë të fryrë dhe u kthyen përsëri në ujërat territoriale turke nga roja bregdetare greke në jug të Bozburun.

Türkiye zbuloi një tjetër dëbim të paligjshëm të emigrantëve të paligjshëm nga autoritetet greke, thonë nga Ministria e Mbrojtjes Kombëtare e Türkiyes.

“Më 4 dhjetor 2022, një dron i marinës turke zbuloi migrantë të parregullt që transferoheshin në një varkë të fryrë dhe dëboheshin në ujërat territoriale turke nga Roja Bregdetare Greke në jug të Bozburun në Detin Egje”, shkroi ministria në Twitter.

Bëhet e ditur se për situatën është raportuar menjëherë roja bregdetare turke, e cila ka shpëtuar emigrantët e parregullt, të cilët kanë mbetur në rrezik për shkak të dëbimit.

Ministria ndau gjithashtu në llogarinë e saj në Twitter një video të praktikës së paligjshme të përdorur nga shërbimet greke.

Türkiye është një rrugë kryesore tranziti për migrantët e parregullt që duan të kalojnë në Evropë për të filluar jetë të re, veçanërisht ata që ikin nga lufta dhe persekutimi në vendet e tyre.

Türkiye dhe grupet globale të të drejtave të njeriut kanë dënuar në mënyrë të përsëritur praktikën e paligjshme të Greqisë, duke thënë se ajo po shkel vlerat humanitare dhe ligjin ndërkombëtar duke rrezikuar jetën e migrantëve të cenueshëm, duke përfshirë gra dhe fëmijë.

Ndryshe, Roja Bregdetare Greke (RBG) prej vitesh është dëshmuar si institucioni kryesor i Qeverisë së Greqisë, për shkeljen e lirive dhe të drejtave të njeriut, në këtë rast të emigrantëve. Larg një konstatimi të tillë nuk është as raporti i Zyrës Evropiane Kundër Mashtrimit (OLAF), i publikuar muaj më parë në internet faqen FragDenStaat në Gjermani, e cila thotë se Frontex-i (Agjencia Kufitare e BE-së), i ka mbuluar kthimet e paligjshme të refugjatëve dhe emigrantëve nga RBG, në ujërat territoriale turke.

TRT Balkan / agjencitë