Vendet e GCC dhe Türkiye me marrëveshje bashkëpunimi deri në vitin 2029. / Photo: AA

Këshilli i Bashkëpunimit të Gjirit Arab (GCC) ka njoftuar se është arritur një marrëveshje me Türkiyen për të zgjatur planin e tyre të përbashkët të veprimit për bashkëpunim deri në vitin 2029.

Njoftimi u bë të dielën nëpërmjet agjencisë zyrtare të Katarit nga sekretari i përgjithshëm i organizatës, Jasem Mohamed al-Budaiwi, gjatë takimit të gjashtë ministror për dialogun strategjik midis vendeve të GCC dhe Türkiyes në kryeqytetin e Katarit Doha, ku pjesëmarrës ishte edhe ministri i Jashtëm turk, Hakan Fidan.

Takimi "ofron mundësi për konsultim midis dy palëve mbi çështjet ndërkombëtare dhe rajonale me interes të përbashkët, duke punuar së bashku për të forcuar sigurinë dhe stabilitetin e rajonit," tha Al-Budaiwi.

Ai theksoi gjithashtu se takimi bëri të mundur "thellimin e urave të bashkëpunimit midis GCC dhe Republikës së Türkiyes dhe zgjerimin e fushëveprimit të tyre. Ai kulmoi me një marrëveshje për të zgjatur planin e përbashkët të veprimit midis dy palëve deri në vitin 2029".

Plani i përbashkët i veprimit u miratua për herë të parë gjatë takimit të tretë ministror midis dy palëve në vitin 2010, duke mbuluar vitet 2011 dhe 2012, e që atëherë është zhvilluar dhe zgjeruar për të forcuar bashkëpunimin në fusha të ndryshme.

Al-Budaiwi theksoi rezultatet e rëndësishme të Samitit të fundit të Gjirit turk në dhjetor, i cili mblodhi së bashku krerët e GCC me presidentin turk Recep Tayyip Erdoğan në Doha.

Këto rezultate "kontribuuan në forcimin e koordinimit politik, të sigurisë dhe atij ekonomik," tha ai.

"Partneritet i thellë strategjik"

Al-Budaiwi theksoi gjithashtu se takimi shënoi herën e parë që GCC dhe Türkiye mbajtën një takim të përbashkët ministror që nga nënshkrimi i një deklarate të përbashkët në mars për të filluar negociatat e tregtisë së lirë.

Ai theksoi se kjo "përfaqëson një tregues të fuqisë së partneritetit të thellë strategjik midis vendeve të GCC dhe Türkiyes dhe një kërcim cilësor në marrëdhënie të forta".

Ai vlerësoi memorandumin e mirëkuptimit të vitit 2008 që krijoi një dialog strategjik të bazuar në "marrëdhëniet historike dhe trashëgiminë e përbashkët kulturore dhe në përgjigje të dëshirës dhe bindjes së fortë të udhëheqësve të mençur nga të dyja palët."

Takimi u zhvillua "në mes të zhvillimeve politike dhe të sigurisë rajonale dhe ndërkombëtare, me ngjarje të shpejta që prekin rajonin, veçanërisht operacionet e vazhdueshme ushtarake izraelite në Gaza", tha Al-Budaiwi.

Ai theksoi se takimi "vjen në dritën e zhvillimeve shqetësuese politike dhe të sigurisë rajonale dhe ndërkombëtare, me ngjarjet e përshpejtuara që po kalon rajoni në funksion të luftës së nisur nga forcat pushtuese izraelite në Rripin e Gazës".

TRT Balkan / agjencitë