Yilmaz: Marrëdhëniet Türkiye-BE janë vendimtare për rajonin.     /Foto: Cevdet Yilmaz/X

Marrëdhëniet Türkiye-BE janë të një rëndësie jetike jo vetëm për Türkiye dhe BE-në, por edhe për rajonin, tha nënpresidenti turk Cevdet Yilmaz.

“Brenda qëllimit të takimit, ne shkëmbyem pikëpamje mbi zhvillimet globale dhe rajonale, veçanërisht marrëdhëniet Türkiye-BE,” tha Yilmaz të enjten në X, ish-Twitter, pasi priti Nikolaus Meyer-Landrut, kreun e delegacionit të BE-së në Türkiye dhe shoqëruesit. delegacion në Kompleksin Presidencial në Ankara.

“Marrëdhëniet Türkiye-BE janë të rrënjosura thellë, shumëdimensionale dhe jetike jo vetëm për Türkiye dhe BE-në, por edhe për rajonin tonë”, tha ai, duke shtuar se lufta Rusi-Ukrainë ka treguar “reflektimin më konkret të kësaj situate”.

Türkiye mendon se është thelbësore të eliminohen pengesat politike në marrëdhëniet e saj me BE-në sa më shpejt të jetë e mundur, të rifitohet momenti në marrëdhënie dhe të mbahen të hapura vazhdimisht mekanizmat e dialogut strukturor, shtoi ai.

Ai tha se përditësimi i Unionit Doganor midis dy palëve dhe përshpejtimi i dialogut për liberalizimin e vizave ishin “çështje të rëndësishme të rendit të ditës”..

Digjitalizim, qëndrueshmëri

Yilmaz shtoi se Ankaraja e sheh avancimin dhe zgjerimin e bashkëpunimit të ngushtë financiar BE-Türkiye si një element thelbësor të procesit të pranimit në BE.

“Bashkëpunimi ynë i ndërsjellë me BE-në do të hapë mundësi të reja në fusha të tilla si transformimi i gjelbër, digjitalizimi, transporti i qëndrueshëm urban dhe energjia e pastër.”

Ai falënderoi gjithashtu BE-në për solidaritetin e saj pas tërmeteve të dyfishta shkatërruese që goditën Türkiye jugore më 6 shkurt.

“Ne do të dëshironim të shihnim dërgimin e shpejtë të ndihmës së premtuar nga BE në Konferencën Ndërkombëtare të Donatorëve më 20 mars,” tha ai.

Më shumë se 50.000 njerëz humbën jetën nga tërmetet me magnitudë 7,7 dhe 7,6 që tronditën qytetet turke Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye dhe Sanliurfa.

Tërmetet kanë prekur gjithashtu rreth 14 milionë njerëz në Türkiye dhe mijëra të tjerë në Sirinë veriore.

TRT Balkan / agjencitë