Guterres do të mbajë një fjalim për gjendjen e botës në hapjen e mbledhjes vjetore globale të martën.     Foto: Reuters

Në fjalimet dhe vërejtjet para fillimit të takimit të liderëve të vendeve anëtare të OKB-së të martën, Sekretari i Përgjithshëm Antonio Guterres tha se bota ka një detyrë të madhe përpara saj, dhe jo vetëm në drejtim të shpëtimit të planetit, por ka edhe përballje me pandeminë e vazhdueshme COVID-19.

Ai gjithashtu e theksoi mungesën e aksesit në financa për të ndihmuar vendet në zhvillim të rimëkëmben, një krizë që nuk shihet në këtë brez dhe që ka rezultuar në humbjen e çdo përparimi në arsim, shëndetësi dhe të drejtat e grave.

Guterres do të mbajë një fjalim për gjendjen e botës në hapjen e mbledhjes vjetore globale të martën.

Takimi i 77-të i Asamblesë së Përgjithshme të liderëve botërorë vjen në vazhdën e luftës së parë të madhe në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore - konflikti midis Rusisë dhe Ukrainës, i cili ka shkaktuar një krizë globale ushqimore dhe ka hapur përçarje midis fuqive të mëdha në një mënyrë që nuk parë që nga Lufta e Ftohtë.

Megjithatë, pothuajse 150 krerë shtetesh dhe qeverish janë në listën e folësve. Është një shenjë se, megjithë gjendjen e fragmentuar të planetit, Kombet e Bashkuara mbeten një vend kyç i mbledhjes së presidentëve, kryeministrave, monarkëve dhe ministrave, të cilët jo vetëm paraqesin pikëpamjet e tyre, por edhe takohen privatisht për të diskutuar sfidat në axhendën globale.

Në krye të kësaj axhende është pushtimi rus i Ukrainës, i cili jo vetëm që kërcënon sovranitetin e fqinjit të saj më të vogël, por ka nxitur frikën e një fatkeqësie bërthamore në termocentralin më të madh bërthamor të Evropës në juglindje të vendit, i cili tani kontrollohet nga Rusia.

Humbja e eksporteve të grurit dhe plehrave nga Ukraina dhe Rusia ka shkaktuar një krizë ushqimore, veçanërisht në vendet në zhvillim, dhe inflacion dhe rritje të kostove të jetesës në shumë vende të tjera. Këto çështje janë në krye të axhendës.

FENA