Akademikët turq lëshojnë 'Thirrje për Përgjegjësi' globale kundër Izraelit      / Foto: AA

Më shumë se 900 akademikë në universitete të ndryshme në Türkiye kanë dënuar veprimet e Izraelit në Gazën e rrethuar në një deklaratë të titulluar "Thirrja e ndërgjegjes dhe përgjegjësisë nga akademia turke për Gazën".

Akademikët thanë të martën se OKB-ja, e cila u themelua për të mbrojtur paqen dhe sigurinë ndërkombëtare, nuk ka arritur të ndalojë veprimet kundër njerëzimit.

U theksua se Izraeli vazhdon të shkelë rregullat dhe parimet bazë të ligjit dhe veprimet e tij çnjerëzore në Gaza dhe territoret e tjera të pushtuara palestineze.

Dokumenti nënvizonte gjithashtu seksione në lidhje me gjenocidin dhe krimet e luftës në konventat ndërkombëtare.

Ne, si akademi turke, para së gjithash, dënojmë Izraelin, i cili është në përputhje me epitetin "shtet terrorist", thuhet në deklaratë. "Ne u bëjmë thirrje të ndalojnë menjëherë veprimet që po kryejnë dhe të tërhiqen nga tokat që kanë zënë.”

Akademikët u zotuan gjithashtu se do të kontribuojnë në “zgjidhjen e përhershme” të problemit nëse kërkohet nga institucionet dhe organizatat në botë, veçanërisht qeveria turke.

“Me këtë rast, ne përshëndesim me mirënjohje kolegët tanë, të cilët nuk hezitojnë të shprehin të vërtetën, pavarësisht presioneve që u janë nënshtruar në të gjithë botën, dhe deklarojmë se jemi plotësisht të hapur për bashkëpunim akademik për çështjet përkatëse”, thuhet në deklaratë.

Izraeli ka vrarë mbi 11.200 palestinezë, përveç dëmtimit dhe shkatërrimit të mijëra strukturave civile në sulmet e tij ajrore dhe tokësore në Gazën e rrethuar që nga 7 tetori.

TRT World