Akuza ndaj Gjermanisë për heshtjen e zërave propalestinezë      / Foto: Reuters

Gjermania u përball me akuza nga vendet myslimane për heshtje të zërave propalestinezë dhe dështimin për të bërë sa duhet kundër islamofobisë, në një rishikim të të dhënave të saj për të drejtat e njeriut të enjten në OKB.

Autoritetet gjermane kanë goditur grupet propalestineze që nga sulmet e Hamasit ndaj Izraelit më 7 tetor dhe refuzuan të autorizojnë shumë protesta propalestineze, duke thënë se ndalimet janë për të ndaluar çrregullimin publik dhe për të parandaluar antisemitizmin publik.

Mbështetësit e palestinezëve thonë se ndihen të bllokuar që të shprehin publikisht mbështetjen ose shqetësimin për njerëzit në enklavën e Gazës pa rrezikuar arrestimin, punën e tyre ose statusin e imigracionit.

I dërguari i Indonezisë në OKB në Gjenevë i kërkoi Gjermanisë të "sigurojë që liria e mendimit dhe e shprehjes të realizohet duke shmangur trajtimet diskriminuese nga oficerët e policisë ndaj aktivistëve, veçanërisht ndaj protestuesve paqësorë propalestinezë".

Ky këndvështrim u shpreh nga vende të tjera myslimane, të cilat gjithashtu kërkuan që Gjermania të trajtojë më mirë krimet islamofobike që kanë qenë në rritje që nga fillimi i luftës Izrael-Palestinë.

"Rritja e sulmeve ndaj xhamive dhe vrasjeve nga neonazistët demonstron dështime të thella sistematike të policisë dhe sistemit të drejtësisë gjermane në trajtimin e krimeve të tilla," tha i dërguari i Türkiyes.

“Ne rekomandojmë Gjermaninë të ndërmarrë hapa seriozë kundër sulmeve dhe praktikave islamofobike dhe ksenofobike, duke përfshirë një rishikim gjithëpërfshirës të forcës së saj policore dhe sistemit të drejtësisë, si dhe mbrojtje shtesë për xhamitë”, shtoi i dërguari turk.

Të 193 vendet anëtare të OKB-së i nënshtrohen shqyrtimit si pjesë e procesit të rishikimit të krijuar në vitin 2008. Një grup i OKB-së prej tre personash do t'i paraqesë rekomandime qeverisë gjermane javën e ardhshme.

TRT Balkan / agjencitë