Anija turke “Azov Concord” niset nga porti i Mariupolit

Anija turke “Azov Concord” niset nga porti i Mariupolit

Nisma diplomatike e Türkiye-s për zgjidhjen e "krizës ushqimore" po jep rezultate
Anija turke “Azov Concord” niset nga porti i Mariupolit     Foto: AA/Arkiv

Iniciativa diplomatike e Türkiye-s, për zgjidhjen e problemit me “krizën ushqimore”, e emëruar ndryshe si “diplomacia e vijave të kuqe”, mes Türkiye, Ukrainës dhe Rusisë, ka filluar të jep rezultate.

Ministria ruse e Mbrojtjes njoftoi sot se zyrtarët ushtarakë rusë dhe turq u takuan në Moskë për të diskutuar daljen e sigurt të anijeve tregtare turke dhe eksportin e grurit nga portet ukrainase.
Sipas një deklarate të ministrisë, palët diskutuan gjithashtu për qasjet për të siguruar lundrim të sigurt në Detin e Zi.

“Më 21 qershor në Moskë u zhvilluan negociatat ndërmjet delegacioneve të Ministrisë së Mbrojtjes së Federatës Ruse dhe Ministrisë së Mbrojtjes Kombëtare të Republikës së Türkiye-s. Palët diskutuan çështjet e daljes së sigurt të anijeve tregtare turke dhe eksportit të grurit nga portet e Ukrainës, si dhe qasjet për të garantuar lundrim të sigurt në Detin e Zi”, tha ministria.
Sipas ministrisë, delegacionet e Rusisë dhe Türkiye-s theksuan rëndësinë e bashkëpunimit në një format dypalësh, i cili mundësoi daljen nga porti i Mariupolit, duke përfshirë edhe anijen turke të mallrave “Azov Concord”.

Në deklaratë thuhet se palët arritën një marrëveshje për të vazhduar konsultimet.

AA