Arrihet marrëveshje e re për eksportin e drithit përmes Detit të Zi.     Foto: AA

Ukraina ka thënë se është arritur një marrëveshje për të zgjatur iniciativën e drithit përmes Detit të Zi edhe për 120 ditë.

"Ky vendim sapo u mor në Istanbul. Kombet e Bashkuara dhe Türkiye mbeten garantues të Nismës", tha ministria e infrastrukturës e Ukrainës në një deklaratë gjatë ditës së sotme.

Marrëveshja fillestare e arritur në korrik ka ndihmuar në shmangien e një krize globale ushqimore duke lejuar eksportin e ushqimit dhe plehrave nga disa nga portet e Detit të Zi të Ukrainës që ishin bllokuar nga Rusia.

Türkiye, OKB-ja, Rusia dhe Ukraina nënshkruan një marrëveshje më 22 korrik në Istanbul për të rifilluar eksportet e grurit nga tre porte ukrainase të Detit të Zi, të cilat u ndaluan pas fillimit të luftës Rusi-Ukrainë në shkurt.

Palët po negocionin një zgjatje dhe zgjerim të mundshëm përtej skadimit të planifikuar të shtunën, 19 nëntor, me presidentin turk Recep Tayyip Erdoğan duke thënë se Ankaraja është e vendosur të dërgojë grurë dhe plehra ruse në vendet më pak të zhvilluara.

TRT Balkan / agjencitë