Arrin deri në 150 numri i të vdekurve nga stuhia në Filipine.     Foto: AA

Presidenti Marcos vë në gjendje fatkeqësie disa rajone Numri i të vdekurve nga stuhia e fortë tropikale Paeng, e njohur ndërkombëtarisht si Nalgae, është rritur në 150 në Filipine, thanë autoritetet të enjten. Këshilli Kombëtar për Reduktimin dhe Menaxhimin e Rrezikut të Fatkeqësive (NDRRMC) tha në një deklaratë se 36 persona mbeten të zhdukur ndërsa 128 u plagosën gjatë erërave dhe shirave të dendur në vendin e Azisë Juglindore që nga java e kaluar. Rajoni autonom jugor i Bangsamoro raportoi 63 vdekje. Stuhia përfshiu pjesën më të madhe të Filipineve jugore, duke shkaktuar përmbytje dhe rrëshqitje dheu. Presidenti Ferdinand Marcos Jr. të mërkurën e vuri Rajonin IV-A (Calabarzon), Rajonin Bicol, Visayas Perëndimore dhe Bangsamoro nën një gjendje fatkeqësie për gjashtë muaj për shkak të shkatërrimit të sjellë nga Paeng. Kjo do t'i mundësojë qeverisë të "kontrollojë në mënyrë efektive çmimet e nevojave bazë dhe të mallrave kryesore dhe t'u mundësojë qeverive kombëtare dhe lokale të përdorin fondet e tyre për masat e shpëtimit, rimëkëmbjes dhe rehabilitimit," tha sekretari i shtypit presidencial. Të dhënat e publikuara nga NDRRMC tregojnë se rreth katër milionë njerëz u prekën nga stuhia në 17 rajone në 74 provinca të Filipineve. Qeveria ka ngritur rreth 2.100 qendra evakuimi pasi stuhia zhvendosi 1.2 milion njerëz. Stuhia dëmtoi 15.162 shtëpi, 367 struktura publike dhe 69.260 hektarë (171.145 hektarë) tokë bujqësore. Marcos u ka kërkuar departamenteve dhe agjencive qeveritare që të "vazhdojnë zbatimin e masave të shpëtimit, ndihmës dhe rehabilitimit" në zonat e prekura nga stuhia. Sekretari i shtypit i presidentit tha se sulmi i stuhisë nga 26 deri më 29 tetor "rezultoi në vdekje, shkatërrim pronash, dëmtime në bujqësi dhe infrastrukturë, si dhe ndërprerje në jetesën e mijëra njerëzve në rajone të shumta".

AA