Erdoğan mirëpret njohjen e Palestinës nga Irlanda e Norvegjia        / Foto: AA

Presidenti i Türkiyes, Recep Tayyip Erdoğan, në një telefonatë me kryeministrin e Irlandës Simon Harris e ka përshëndetur vendimin e njohjes së shtetit të Palestinës.

“Presidenti Erdoğan shprehu vlerësimin e tij për njohjen e Palestinës nga Irlanda si shtet gjatë bisedës, duke deklaruar se ky veprim do të forconte përpjekjet për paqen, drejtësinë dhe një zgjidhje me dy shtete në rajon”, tha Drejtoria e Komunikimeve e Türkiyes në platformën X të mërkurën.

Irlanda është një nga tre vendet evropiane, së bashku me Norvegjinë dhe Spanjën, të cilat njohën zyrtarisht Palestinën si shtet të martën, në atë që kryeministri spanjoll Pedro Sanchez e quajti një "vendim historik", me presion në rritje ndaj disa vendeve të tjera për të bërë të njëjtën gjë.

Erdoğan dhe Harris diskutuan "sulmet sistematike" të Izraelit në Gaza, si dhe aktivitetet e ndihmës humanitare për palestinezët.

Të dy krerët diskutuan gjithashtu marrëdhëniet Ankara-Dublin, si dhe çështje globale dhe rajonale, tha Drejtoria e Komunikimeve e Türkiyes.

Duke theksuar domosdoshmërinë e detyrimit të Izraelit që të respektojë ligjin ndërkombëtar për një zgjidhje të drejtë dhe të qëndrueshme, Erdoğan tha se është thelbësore që vizioni i paqes të mbahet "gjallë së bashku".

Vendimi i Norvegjisë për të njohur Palestinën

Vendimi i Norvegjisë për të njohur shtetin palestinez ka kontribuar në paqen, qetësinë dhe drejtësinë e qëndrueshme, tha presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan.

Erdoğan përgëzoi qeverinë norvegjeze për "hapat e saj të saktë dhe sjelljen e vendosur" gjatë gjithë procesit.

Presidenti turk shtoi se është e nevojshme të ndalen “sulmet e pamatura” të Izraelit që shpërfillin ligjin ndërkombëtar dhe të shtohen përpjekjet për paqe të përhershme në rajon.

Më shumë se 36.100 palestinezë, kryesisht gra dhe fëmijë, janë vrarë dhe mbi 81.000 janë plagosur në mes të shkatërrimit në masë dhe mungesës së nevojave elementare në Gaza.

Sulmet kanë shtyrë 85 për qind të popullsisë së Gazës në zhvendosje të brendshme mes mungesës akute të ushqimit, ujit të pastër dhe ilaçeve, ndërsa 60 për qind e infrastrukturës së enklavës është dëmtuar ose shkatërruar, sipas OKB-së.

Izraeli akuzohet për "gjenocid" në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, e cila ka urdhëruar Tel Avivin të sigurojë që forcat e tij të mos kryejnë akte gjenocidi dhe të marrin masa për të garantuar ofrimin e ndihmës humanitare për civilët në Gaza.

TRT Balkan / agjencitë