Erdoğan: Politika ndaj Gazës ka dëmtuar besimin në vlerat evropiane /       Foto: AA Arkiv / Photo: AA Archive

Të enjten, me rastin e Ditës së Evropës, presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan shprehu shqetësimin për erozionin e besimit në vlerat evropiane, veçanërisht si rezultat i politikave ndaj luftës në Gaza.

Erdoğan tha se Dita e Evropës jo vetëm që simbolizon fillimin e unitetit politik dhe ekonomik të Evropës, por gjithashtu i kushton haraç kulmit të përpjekjeve të rëndësishme kolektive për paqen dhe stabilitetin gjatë dekadave të fundit.

“Sidoqoftë, sfida të shumta si luftërat, sulmet terroriste, migrimi i parregullt dhe ndryshimet klimatike, si në nivel global ashtu edhe në rajonin tonë të afërt, kërcënojnë rendin në kontinentin evropian”, tha Erdoğan.

Ai shtoi se diskriminimi dhe krimet e urrejtjes kundër komunitetit turk në Evropë po bëhen më të shpeshta.

“Përshkallëzimi i islamofobisë, ksenofobisë dhe racizmit në gjithë kontinentin janë ndër problemet më të mëdha si për njerëzit tanë që jetojnë në Evropë ashtu edhe për emigrantët”, tha presidenti turk.

Erdoğan vuri në dukje se politikat e disa institucioneve dhe shteteve evropiane gjatë krizës së Gazës minuan besimin në vlerat evropiane.

“Për sa kohë që krizat, konfliktet dhe luftërat që prekin Evropën dhe zonën tonë të përbashkët gjeografike mbeten të pazgjidhura, pikëpyetja e këtyre vlerave do të vazhdojë të rritet”, shtoi ai.

Ai i bëri thirrje Evropës t'u japë përparësi politikave gjithëpërfshirëse, bashkëpunuese dhe të drejta.

“Dëshiroj të ritheksoj gatishmërinë tonë për të punuar së bashku për një Evropë më të begatë, kohezive dhe të hapur, ku vendi ynë mund të zërë vendin që i takon”, tha Erdoğan.

Dita e Evropës, e cila festohet më 9 maj, feston paqen dhe unitetin në Evropë.

TRT Balkan / agjencitë