Fidan pret panelin e Grupit të Kontaktit të Gazës në Forumin e Diplomacisë       / Foto: AA

Ministri i Jashtëm turk Hakan Fidan ka pritur panelin "Gaza Contact Group" në Forumin e Diplomacisë të mbajtur në Antalya.

Si anëtar i grupit të kontaktit, Ministri i Jashtëm palestinez Riyad al Maliki dhe Ministri i Jashtëm egjiptian Sameh Shoukry morën pjesë në panel këtë të premte, duke diskutuar përpjekjet për të ndalur çështjen palestineze dhe masakrën e vazhdueshme ndaj Gaza së Palestinës.

Shoukry u shpreh se ai ndjen një zhgënjim të madh për shkak të paaftësisë për të ofruar ndihmë të mjaftueshme humanitare për palestinezët në Gaza si rrjedhojë e rrethanave të vështira në terren.

Al Maliki u shpreh gjatë panelit se Izraeli nuk ka arritur të përmbushë asnjë nga objektivat e deklaruara në konfliktin e vazhdueshëm në Gaza, duke shtuar se një nga objektivat akoma e padeklaruar e Izraelit është shkatërrimi total i Gazës.

Duke filluar në qytetin bregdetar mesdhetar të Türkiyes, Antalia, forumi është pritës i përfaqësuesëve nga 147 vende në mbarë botën nën tematikën "Ngritja e diplomacisë mes krizave".

Gati 4.500 pjesëmarrës, duke përfshirë 19 krerë shtetesh, 73 ministra dhe 57 përfaqësues ndërkombëtarë mendohet të marrin pjesë në edicionin e tretë të forumit.

Forumi përfshin një gamë të gjerë pjesëmarrësish, nga diplomatë dhe politikanë te studentët, akademikët, organizatat e shoqërisë civile dhe komuniteti i biznesit.

Autorët e masakrës mbeten të verbër dhe të shurdhër ndaj kësaj proteste

Gjatë fjalimit të hapjes në Forumin e Diplomacisë në Antalia, Ministri i Jashtëm turk deklaroi se "bota islame, jugu global dhe individët e ndërgjegjshëm në Perëndim mbështesin Gazën, ndërsa "autorët e masakrës e shpërfillin këtë protestë".

“Megjithatë, autorët e masakrës mbeten të verbër dhe të shurdhër ndaj kësaj proteste”, shtoi Fidan përgjatë fjalimit.

"Ne mund të shohim se individët e nderuar në Perëndim nuk janë më indiferentë ndaj kësaj mizorie në Gaza.", tha ai.

Ai vuri në dukje se vetëdjegja e një ushtari amerikan për shkak se ai nuk mund të përballonte bashkëpunimin në masakrën e Gazës ishte një shenjë e krizës së legjitimitetit të sistemit ndërkombëtar.

Forumi i Diplomacisë së Antalisë prek çështje të ndryshme globale

Nën temën gjithëpërfshirëse "Ngritja e diplomacisë mes krizave", forumi gërmohet në çështje të ndryshme globale, duke përfshirë krizën klimatike, migrimin, ngritjen e ndjenjave anti-myslimane, luftërat tregtare dhe inteligjencën artificiale.

Forumi i këtij viti përmban më shumë se 50 panele së bashku me ekspozita të ndryshme.

Ndër ekspozitat e dukshme, ekspozita "Shekulli i Türkiyes" zbulon kontributet vizionare të Türkiyes në art, energji, mbrojtje dhe industri.

Forumi prezanton gjithashtu "Ëndrrat antiplumb: Ekspozita e piktorëve të fëmijëve të Gazës". Organizuar nga Drejtoria e Komunikimit të Türkiyes, kjo ekspozitë ofron një perspektivë unike mbi krizën humanitare në Gaza përmes syve të fëmijëve.

TRT World