Fidan: Vonesa e njohjes së Palestinës në dobi të Izraelit / Photo: AA

Kryediplomati turk Hakan Fidan ka theksuar nevojën për të shtuar përpjekjet për të bindur më shumë vende të njohin shtetin e Palestinës.

Fidan tha të dielën se shtyrja e njohjes së Palestinës nuk e zgjidh problemin, por i jep më shumë kohë Izraelit.

Sipas burimeve diplomatike, ai e ka dhënë mesazhin në takimin e partnerëve ndërkombëtarë dhe në një takim për zbatimin e zgjidhjes me dy shtete, duke përfshirë çështjen e njohjes së Palestinës, të mbajtur në Bruksel në kuadër të diskutimeve të tij për çështjen palestineze.

Gjatë takimit të parë, vendet dhe institucionet që ofrojnë ndihmë për Palestinën u bashkuan.

Kryeministri palestinez Mohammed Mustafa prezantoi prioritetet dhe planet e qeverisë së tij, duke nënvizuar pritshmëritë e tyre në vëmendjen e partnerëve ndërkombëtarë.

Takimi i dytë trajtoi përpjekjet për një zgjidhje politike të çështjes izraelito-palestineze dhe iniciativat për krijimin e shtetit të Palestinës bazuar në zgjidhjen me dy shtete.

Plani izraelit për të zhdukur palestinezët

Fidan u shpreh se ngrirja e të ardhurave palestineze nga Izraeli është një mënyrë për të bërë presion ndaj Autoritetit Palestinez, duke theksuar nevojën për financim të qëndrueshëm për organin e duhur.

Ai theksoi vendosmërinë e Izraelit nën qeverinë fundamentaliste të kryeministrit Benjamin Netanyahu për të eliminuar zhdukur palestinezët me çdo kusht.

Fidan tha gjithashtu se ky plan i pamëshirshëm do të përparojë nga Gaza në Bregun Perëndimor të pushtuar dhe Jerusalemin Lindor.

Ai pranoi të gjitha veprimet e bëra për Palestinën që nga Marrëveshja e Oslos, por theksoi se pa këmbëngulje për një qasje të ndryshme, nuk mund të ndodhë asnjë rezultat i ndryshëm.

Palestina jo si 'qeveri', por si 'autoritet' që nga Oslo

Kryediplomati turk nënvizoi se komuniteti ndërkombëtar ka preferuar t'i referohet Palestinës jo si "qeveri", por si "autoritet" që nga Oslo, duke treguar një çekuilibër që përjetëson pushtimin izraelit.

Ai theksoi nevojën që Palestina të funksionojë si një shtet me të drejta të plota dhe të ketë institucionet e veta për të kapërcyer këto sfida.

Ai gjithashtu vuri në dukje rëndësinë e rritjes së përpjekjeve për të bërë më shumë vende të njohin shtetin e Palestinës dhe tha se izraelitët nuk duhet të pritet të negociojnë me palestinezët për njohjen.

TRT World