GjND-ja i kërkon Izraelit informacion mbi kushtet e evakuimit në Gaza. / Foto: AA Archive

Një seancë dyditore në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë (GjND) përfundoi të premten me kërkesën e gjykatës nga Izraeli për të dhënë informacion mbi kushtet ekzistuese humanitare në zona të caktuara evakuimi në Rripin e Gazës.

Dita e dytë e seancës u mbajt në Hagë dhe mbrojtja e Izraelit iu përgjigj kërkesës urgjente të Afrikës së Jugut për masa shtesë të përkohshme kundër Izraelit.

Përfaqësuesi i Izraelit Gilad Noam tha se njoftimi për seancën ishte një surprizë e madhe, duke shtuar se megjithëse Izraeli kishte kërkuar që seanca të shtyhej për javën e ardhshme, ajo ishte refuzuar.

Duke pretenduar se Izraeli ka punuar me zell për të siguruar mbrojtjen e civilëve, Noam tha se është e drejta dhe detyrimi i Izraelit të mbrojë qytetarët e tij.

Tamar Kaplan Tourgeman, zëvendëskëshilltar kryesor ligjor në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Izraelit, pretendon se Izraeli nuk i ka mbyllur dy pikat kryesore në Gazën jugore, pikat kufitare Rafah dhe Kerem Shalom.

"Kjo është krejtësisht e rreme," tha Tourgeman, duke argumentuar se Izraeli po lejon dhe lehtëson më shumë ndihma humanitare.

Ajo i kërkoi gjykatës të refuzojë kërkesën e Afrikës së Jugut për masa të përkohshme.

Teksa ajo po fliste, dikush bërtiti “gënjeshtar” në sallën e gjyqit, duke bërë që seanca të ndërpritet për pak kohë.

Para mbylljes së seancës, GjND-ja pyeti delegacionin izraelit për situatën humanitare në zonat e evakuimit në enklavën e rrethuar.

"A mundet Izraeli të ofrojë informacion mbi kushtet ekzistuese humanitare në zona të caktuara evakuimi, veçanërisht në al-Mawasa, të sigurojë kalim të sigurt në ato zona, si dhe sigurimin e strehimit, ushqimit, ujit dhe ndihmës tjetër humanitare për të gjithë të evakuuarit që janë dhe kush mund të pritet të arrijë në këto zona?” lexoi gjyqtari Georg Nolte.

Afrika e Jugut kërkoi të enjten një urdhër për t'i dhënë fund ofensivës izraelite në Gaza nga GjND-ja si pjesë e masave shtesë të përkohshme kundër Izraelit.

Delegacioni i Afrikës së Jugut vuri në dukje shkeljen e qëllimshme nga Izraeli të urdhëresave të detyrueshme të gjykatës. Delegacioni tha se ata u detyruan të kthehen në gjykatë për shkak të "shkatërrimit të vazhdueshëm të popullit palestinez".

Afrika e Jugut të premten e kaluar dorëzoi një kërkesë urgjente në GjND për masa shtesë në mes të sulmeve izraelite në Gaza, veçanërisht në qytetin Rafah, ku më shumë se 1,4 milionë palestinezë janë strehuar.

“Situata e krijuar nga sulmi izraelit në Rafah dhe rreziku ekstrem që paraqet për furnizimet humanitare dhe shërbimet bazë në Gaza, për mbijetesën e sistemit mjekësor palestinez dhe për vetë mbijetesën e palestinezëve në Gaza, nuk është vetëm një përshkallëzim i situatës, por çon në fakte të reja që shkaktojnë dëm të pariparueshëm për të drejtat e popullit palestinez në Gaza”, thuhet në kërkesën e Republikës së Afrikës së Jugut.

Në fund të vitit 2023, Afrika e Jugut dorëzoi një ankesë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, duke akuzuar Izraelin për dështimin e përmbushjes së detyrimeve të tij sipas Konventës së Gjenocidit të vitit 1948.

Gjykata e Kombeve të Bashkuara (OKB) vendosi në një vendim të përkohshëm në janar se pretendimet e Afrikës së Jugut ishin bindëse. Ai urdhëroi masa të përkohshme për qeverinë izraelite që të heqë dorë nga aktet gjenocidale dhe të marrë masa për të siguruar ofrimin e ndihmës humanitare për civilët në Gaza.

Megjithatë, Izraeli nuk ka respektuar asnjë nga këto vendime.

TRT Balkan / agjencitë