Hamasi dënon abuzimin e të burgosurve palestinezë në burgjet izraelite / Photo: AA

Grupi i rezistencës palestineze Hamas denoncoi të premten keqtrajtimin e të burgosurve palestinezë në burgjet izraelite.

Hamasi tha në një deklaratë se përshkallëzimi i politikave agresive dhe kriminale kundër të burgosurve tanë trima nuk do ta dobësojë vendosmërinë e tyre.

“Populli palestinez nuk do të lejojë që të burgosurit e tij të bien viktimë e barbarizmit të këtij pushtimi nazist”, tha Hamasi.

Deklarata theksoi "dëshmitë që dokumentojnë abuzimin dhe torturën që i nënshtrohen i burgosuri, komandanti Ibrahim Hamed dhe shokët e tij të burgosur, përveç izolimit dhe shtypjes që prek drejtuesit e lëvizjes së të burgosurve, që çoi në vrasjen e një numri të burgosurish".

Hamasi më tej vuri në dukje se veprime të tilla nga Izraeli nuk pasqyrojnë gjë tjetër përveç se strategjinë sistematike të qeverisë okupuese, të nxitur nga motivet e dënimit, hakmarrjes, torturës dhe vrasjes për të shënjestruar të burgosurit tanë të guximshëm.

Të enjten, Autoriteti për Çështjet e të Burgosurve dhe Ish-Të Burgosurve dhe Shoqëria Palestineze e të Burgosurve në një deklaratë të përbashkët përcollën dëshminë e një të burgosuri të liruar së fundmi nga burgu Gilboa, i cili tregoi "torturat e tmerrshme dhe keqtrajtimi i shkaktuar ndaj të burgosurit Hamed".

Si rezultat, të paktën 18 të burgosur palestinezë në burgjet izraelite u vranë, shtohet deklarata.

Hamasi u bëri thirrje organizatave ndërkombëtare dhe organeve të të drejtave të njeriut që të "përmbushin detyrimet e tyre në lidhje me përkeqësimin gradual të të burgosurve brenda objekteve të paraburgimit të okupimit, si dhe shkeljet e marrëveshjeve dhe standardeve të ndryshme ndërkombëtare, veçanërisht ato të përshkruara në Konventën e Gjenevës që kanë të bëjnë me të burgosurit e luftës".

AA