I dërguari i OKB-së: Kriza në Gazën e Palestinës po përhapet në Siri / Photo: Reuters

Kriza izraelito-palestineze po përhapet në Siri, e nxitur nga paqëndrueshmëria në rritje, dhuna dhe mungesa e përparimit drejt një zgjidhjeje politike të konfliktit të saj 12-vjeçar, ka thënë i dërguari special i Kombeve të Bashkuara për Sirinë.

Geir Pedersen i tha Këshillit të Sigurimit se, përveç dhunës nga konflikti sirian, populli sirian tani përballet me "një perspektivë të tmerrshme të një përshkallëzimi të mundshëm më të gjerë" pas sulmeve të Hamasit të 7 tetorit ndaj Izraelit dhe aksionit të vazhdueshëm ushtarak hakmarrës nga izraelitët.

"Përhapja në Siri nuk është vetëm një rrezik, ajo tashmë ka filluar," tha i dërguari i OKB-së për Sirinë.

Pedersen vuri në dukje sulmet ajrore që i atribuohen Izraelit duke goditur disa herë aeroportet e Sirisë në Halep dhe Damask, dhe hakmarrjen nga Shtetet e Bashkuara kundër atyre që tha se ishin sulme të shumta ndaj forcave të saj "nga grupet që ata pretendojnë se mbështeten nga Irani, përfshirë në territorin sirian”.

“Me rajonin në gjendjen e tij më të rrezikshme dhe më të tensionuar, karburanti po i shtohet një kutie djegëse që tashmë kishte filluar të ndizet në Siri, e cila po shihte një rritje të dhunës edhe para 7 tetorit”, tha ai.

Pedersen tha se numri i sirianëve të vrarë, të plagosur dhe të zhvendosur është në nivelin më të lartë që nga viti 2020, duke përmendur një intensifikim të konsiderueshëm të sulmeve në zonat e kontrolluara nga regjimi sirian.

TRT World