Izraeli planifikon 5.300 njësi banimi të paligjshme në Bregun Perëndimor / Photo: AA

Autoritetet izraelite planifikojnë të ndërtojnë mijëra njësi të tjera banimi në gjithë Bregun Perëndimor të pushtuar, duke zgjeruar vendbanimet ilegale, raportuan mediat lokale të mërkurën.

Transmetuesi publik izraelit KAN raportoi se "Komiteti Suprem i Planifikimit i Izraelit do të mblidhet sot dhe të enjten për të miratuar ndërtimin e 5.300 njësive të banimit" në Bregun Perëndimor.

KAN citoi gjithashtu ministrin e financave Bezalel Smotrich, i cili gjithashtu mbikëqyr aktivitetet e ndërtimit të vendbanimeve izraelite në territoret e pushtuara palestineze, të ketë thënë se Izraeli po zhvillon vendbanime për të parandaluar mundësinë e një shteti palestinez.

Javën e kaluar, qeveria izraelite miratoi hapat e propozuar nga Smotrich për të "legalizuar" pesë vendbanime në Bregun Perëndimor.

Smotrich gjithashtu u zotua të linte jashtë një shtet të ardhshëm palestinez duke krijuar fakte të ndërlikuara në terren dhe duke zbatuar atë që ai e quajti "sovranitetin" e Izraelit mbi Bregun Perëndimor të pushtuar.

Pavarësisht kritikave të vazhdueshme ndërkombëtare ndaj Izraelit për ndërtimin e vendbanimeve në territoret palestineze, qeveria izraelite ka ndërmarrë disa hapa në muajt e fundit për të përshpejtuar aktivitetet në Bregun Perëndimor dhe në Kudsin Lindor.

Sipas ligjit ndërkombëtar, të gjitha vendbanimet hebraike në territoret e pushtuara konsiderohen të paligjshme.

TRT Balkan / agjencitë