Izraeli tërhiqet nga kampi i refugjatëve në Gaza lë pas kufoma e shkatërrim

Izraeli tërhiqet nga kampi i refugjatëve në Gaza lë pas kufoma e shkatërrim

Ushtria izraelite u tërhoq nga pjesa veriore e kampit të mërkurën pas një operacioni ushtarak tetëditor.
Izraeli ërhiqet nga kampi i refugjatëve në Gaza, lë pas kufoma e shkatërrim     / Foto: AA

Ushtria izraelite u tërhoq nga kampi i refugjatëve Nuseirat në pjesën qendrore të Rripit Gazës, duke lënë pas trupat e disa palestinezëve dhe gjurmë shkatërrimi, tha Agjencia Palestineze e Mbrojtjes Civile.

Ushtria izraelite u tërhoq nga pjesa veriore e kampit të mërkurën pas një operacioni ushtarak tetëditor.

"Disa viktima u morën nga ekipet e Mbrojtjes Civile ndërsa shumë të tjerë janë ende nën rrënoja", tha agjencia në një deklaratë. Agjencia e Mbrojtjes Civile tha se nevojiten makineri të rënda për të nxjerrë trupat e njerëzve të vdekur nga rrënojat e ndërtesave të shkatërruara.

Sipas zyrës mediale të qeverisë së Gazës, 75 njerëz u vranë, 348 u plagosën dhe 100 të tjerë u zhdukën gjatë operacionit izraelit, përveç shkatërrimit të 13.000 njësive të banimit në kamp.

Izraeli ka zhvilluar një ofensivë ushtarake vdekjeprurëse në Gaza që nga një inkursion ndërkufitar nga grupi palestinez Hamas më 7 tetor 2023, në të cilin Tel Avivi thotë se janë vrarë 1.200 njerëz. Mbi 33.900 palestinezë, kryesisht gra dhe fëmijë, janë vrarë që atëherë në enklavë nga sulmet izraelite dhe mbi 76.600 të tjerë janë plagosur, përveç shkatërrimit në masë dhe mungesës së nevojave.

Lufta izraelite ka shtyrë 85 për qind të popullsisë së Gazës në zhvendosje të brendshme, krahas një bllokade gjymtuese ndaj shumicës së ushqimeve, ujit të pastër dhe ilaçeve, ndërsa 60 për qind e infrastrukturës së enklavës është dëmtuar ose shkatërruar, sipas OKB-së.

Izraeli akuzohet për gjenocid në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë (GjND). Një vendim i përkohshëm në janar urdhëroi Tel Avivin të ndalojë aktet gjenocidale dhe të marrë masa për të garantuar ofrimin e ndihmës humanitare për civilët në Gaza.

TRT Balkan / agjencitë