Konsulata historike e Arabisë Saudite në Kuds (Jerusalem). / Photo: AA

Duke shfrytëzuar fotot e arkivit historik, ekipi i Anadolut në Jerusalemin Lindor zbuloi me sukses ndërtesën që Arabia Saudite e kishte përdorur më parë si konsullatë në Palestinë deri në vitin 1967.

E vendosur strategjikisht në Wadi al-Joz, ndërtesa e konsullatës qëndron ngjitur me selinë gjysmëzyrtare të Organizatës për Çlirimin e Palestinës, e njohur si Shtëpia e Orientit, të cilën Izraeli e mbylli në vitin 2001.

Ndërtesa e ish-konsullatës aktualisht shërben si shkollë arabe ku shkollohen 134 nxënës. Është gjithashtu afër Universitetit El-Kuds.

Sipas burimeve lokale, ndërtesa është në pronësi të një familjeje jerusalemite. Objekti përbëhet nga dy kate dhe ka 13 dhoma me një oborr të gjerë.

Një kopje e gazetës palestineze El-Difaa, botuar më 7 prill 1941, raportoi pritjen e gëzueshme të vendimit për të krijuar një konsullatë saudite në Jerusalem gjatë mandatit britanik mbi Palestinën midis viteve 1920 dhe 1948.

Titulli i gazetës në atë kohë ishte “Festimet për emërimin e një konsullate të Arabisë Saudite”, duke thënë: “Publiku vendas arab e priti me gëzim dhe kënaqësi të madhe emërimin e një konsulli për qeverinë e Arabisë Saudite në Palestinë”.

Duket se konsullata ka punuar në më shumë se një vendndodhje përpara se të vendosej në selinë e saj të fundit. Më 30 prill 1941, gazeta palestineze El-Defaa tha se “Konsullata e Arabisë Saudite filloi punën e saj në shtëpinë e saj të re që ndodhet në lagjen Bab Al-Sahira”, e cila është një nga portat e qytetit të vjetër në Jerusalemin Lindor.

Ambasadori i parë jorezident saudit në Palestinë

Kohët e fundit, ambasadori i Riadit në Jordani dhe Palestinë, Nayef Al-Sudairi, ndau një fotografi historike të inaugurimit të Konsullatës Saudite në Jerusalemin Lindor në vitin 1947 në X, e njohur më parë si Twitter.

“Nën drejtimin e të ndjerit të Madhërisë së Tij Mbretit Abdulaziz bin Abdul Rahman në vitin 1947, xhaxhai Abdulaziz bin Ahmed Al-Sudairy sponsorizoi themelimin e Konsullatës së Përgjithshme Saudite në lagjen Sheikh Jarrah të Jerusalemit”, tha el-Sudairi.

Të shtunën, el-Sudairi, ambasadori saudit në Jordani, ia dorëzoi kredencialet e tij si ambasador jorezident në Palestinë dhe konsull i përgjithshëm në Jerusalem, Majdi Al-Khalidit, këshilltar i Presidentit palestinez për çështjet diplomatike, në Ambasadën Palestineze në kryeqytetin jordanez, Aman.

“Ky emërim nënkupton natyrën zyrtare të marrëdhënieve me Palestinën në të gjitha fushat – politike, ekonomike dhe sociale. Ne parashikojmë një të ardhme premtuese për këto marrëdhënie,” u tha el-Sudairi gazetarëve pas paraqitjes së letrave kredenciale.

Duke komentuar lëvizjen saudite, ministri i Jashtëm izraelit Eli Cohen i tha Radio 103 se Riadi u përcolli “një sinjal palestinezëve se ata nuk janë anashkaluar në mes të negociatave të vazhdueshme të normalizimit (me Izraelin).

“Ne nuk do të lejojmë krijimin e konsullatave (në Jerusalem) që nuk përputhen me interesat tona,” shtoi Cohen.

Marrëdhëniet diplomatike me Palestinën

Khalil Tafakji, një ekspert politik për çështjet e Jeruzalemit, tha për Anadolu: “Para okupimit izraelit në vitin 1967, shumë vende arabe, duke përfshirë Arabinë Saudite, Egjiptin, Libanin, Irakun dhe Sirinë, mbanin konsullata në Jerusalem”.

Me këtë vendim të fundit, Arabia Saudite u bë vendi i parë arab që emëroi një konsull të përgjithshëm në Jerusalem, duke e njohur atë si kryeqytetin e shtetit të Palestinës.

Aktualisht, Jerusalemi Lindor pret gjeneralët e konsullatës së akredituar pranë Autoritetit Palestinez që përfaqësojnë Türkiyen, Francën, Greqinë, Suedinë, Selinë e Shenjtë, Italinë, Spanjën dhe Belgjikën.

Ish-presidenti amerikan Donald Trump mbylli konsullatën e përgjithshme në Jerusalem të akredituar pranë Autoritetit Palestinez dhe e bashkoi atë me Ambasadën e ShBA-së në Izrael, e cila u zhvendos nga Tel Avivi në Jerusalem në mesin e vitit 2018.

Në qytetin Ramallah, ambasada dhe përfaqësi të shumta të huaja dhe arabe janë të pranishme, duke përfshirë ato të Jordanisë, të Egjiptit, të Marokut dhe të Tunizisë.

TRT Balkan / agjencitë