Korridori i drithit i Detit të Zi transportoi mbi 30,5 milionë tonë drithë

Korridori i drithit i Detit të Zi transportoi mbi 30,5 milionë tonë drithë

Marrëveshja ishte caktuar të skadonte më 18 maj, por u zgjat për dy muaj.
Korridori i drithit i Detit të Zi transportoi mbi 30,5 milionë tonë drithë.      /Foto: Reuters

Në korridorin e drithit në Detin e Zi, i cili u krijua si pjesë e një marrëveshjeje të ndërmjetësuar nga Türkiye dhe OKB-ja vitin e kaluar, janë transportuar më shumë se 30,5 milionë tonë drithëra. Kjo përllogaritje është që nga 1 gushti 2022.

Sipas Zyrës së OKB-së për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (OCHA), më shumë se 15,5 milionë tonë misër, 8,4 milionë tonë grurë, 1,7 milionë tonë tul luledielli, 1,5 milion tonë vaj luledielli, 1,3 milion tonë elb, 0,98 milion tonë fara rap, 0,76 milion tonë sojë, 0,22 milion tonë farë luledielli, 0,11 milion tonë kanola dhe 0,13 milion tonë produkte të tjera drithi deri më tani janë transportuar.

Türkiye, OKB-ja, Rusia dhe Ukraina nënshkruan marrëveshjen fillestare në Istanbul korrikun e kaluar për të rifilluar eksportet e drithit nga tri porte ukrainase të Detit të Zi, të cilat u ndaluan pas fillimit të luftës Rusi-Ukrainë në shkurt 2022.

Një qendër e përbashkët koordinimi me zyrtarë nga të tria vendet dhe OKB-ja u krijua në Istanbul për të mbikëqyrur dërgesat.

Marrëveshja ishte caktuar të skadonte më 18 maj, por u zgjat për dy muaj.

TRT Balkan / agjencitë