Ministri gjerman: Duam të parandalojmë Rusinë nga abuzimi me BeH-në       / Foto: AA

Ministri i Mbrojtjes i Republikës Federale të Gjermanisë, Boris Pistorius, ka mbërritur të martën për një vizitë zyrtare në Bosnjë e Hercegovinë, gjatë së cilës është takuar me ministrin e Mbrojtjes së Bosnjë-Hercegovinës, Zukan Helez dhe zëvendësit e tij.

Ministri gjerman i Mbrojtjes u prit zyrtarisht së bashku me Njësinë e Nderit të Forcave të Armatosura të Bosnjë-Hercegovinës para Shtëpisë së Forcave të Armatosura të Bosnjë-Hercegovinës, pas së cilës u zhvillua takimi i delegacioneve të ministrive të mbrojtjes të dy vendeve.

Pas takimit, Helez tha se ai dhe kolegu i tij gjerman diskutuan zbatimin e reformave, mbështetjen për Bosnjë e Hercegovinën drejt integrimit në NATO, paketën e ndihmës të miratuar në Samitin e NATO-s në Madrid në 2022, dhe takimet e ardhshme të aleancës në Bosnjë e Hercegovinë.

"Gjermania është një nga miqtë kryesorë të Bosnjë-Hercegovinës në frontin politik të jashtëm. Gjithashtu, Republika Federale e Gjermanisë i jep mbështetje të plotë Bosnjë-Hercegovinës në rrugën drejt Bashkimit Evropian dhe NATO-s, dhe dua t'i falënderoj për këtë, pasi si dhe për gjithçka që ka bërë deri më tani për Bosnjë e Hercegovinën dhe Forcat e Armatosura të këtij vendi. Nga viti 2021 deri në 2025, Gjermania investoi dhe do të investojë më shumë se 20 milionë KM në Forcat e Armatosura të Bosnjë e Hercegovinës. Kjo përmirëson akomodimin dhe kushtet e Forcave të Armatosura të Bosnjë-Hercegovinës dhe rrit standardin dhe mobilizimin e Forcave të Armatosura të BeH-së”, tha Helez.

Ministri gjerman i Mbrojtjes deklaroi se vendi i tij po bën përpjekje të mëdha në stabilitetin e Bosnjë-Hercegovinës dhe Ballkanit Perëndimor dhe se këtë e tregojnë me mbështetjen afatgjatë dhe të suksesshme.

"Ne i kemi zgjeruar ndjeshëm marrëdhëniet tona dhe këtu përfshihen iniciativat rehabilituese si dhe programet dypalëshe që kontribuojnë në këtë. Ne kontribuojmë në forcimin e kapaciteteve të përshtatshme, që kanë të bëjnë me logjistikën, artilerinë, eliminimin e municioneve të tepërta, por edhe në mësimin e gjuhës. Nga viti 2021 deri në këtë vit do të investojmë gjithsej 14 milionë euro nga këto fonde në Bosnjë e Hercegovinë dhe këto janë sinjale vërtet të rëndësishme”, tha Pistorius.

Ai shtoi se gjatë vizitës së tij në Bosnjë e Hercegovinë ishte i bindur se investimi u vlerësua dhe u shpërblye dhe se duan të vazhdojnë të investojnë në të ardhmen sepse, siç tha ai, është i rëndësishëm për stabilitetin e rajonit, por edhe për vetë Evropën.

Ministri gjerman i Mbrojtjes foli edhe për ndikimin rus në Bosnjë-Hercegovinë dhe për një krizë dhe destabilizimin e mundshëm.

"Ne duam të parandalojmë Rusinë të shkaktojë krizë shtesë, destabilizimin, të abuzojë me këtë zonë për të zgjeruar ndikimin e saj, duke shpresuar të destabilizojë Perëndimin në këtë mënyrë”, shtoi Pistorius.

TRT Balkan / agjencitë