MPJ-ja palestineze i kërkon GjND-së t'i japë fund pushtimit izraelit. / Foto: AA

Ministri i Jashtëm palestinez Riyad al-Maliki iu drejtua Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë (GjND) të hënën, duke i kërkuar gjykatës që t'i japë fund pushtimit të Izraelit dhe ta shpallë atë të paligjshëm.

“Ne i bëjmë thirrje Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë që ta shpallë pushtimin izraelit të paligjshëm dhe të theksojë domosdoshmërinë e përfundimit të tij të menjëhershëm dhe të pakushtëzuar”, tha al-Maliki gjatë seancës dëgjimore të GjND-së.

Të hënën, filloi një seancë publike në lidhje me implikimet ligjore që lindin nga politikat dhe praktikat e Izraelit në territoret e pushtuara palestineze.

"Është koha për t'u dhënë fund standardeve të dyfishta dhe për të zbatuar ligjet ndërkombëtare në të gjitha vendet pa përjashtim," tha ai.

Duke folur për realitetin e ashpër me të cilin po përballen palestinezët, ministri tha:

"Izraeli u ka lënë palestinezëve vetëm tri opsione: zhvendosje, paraburgim ose vdekje".

"Palestina mbetet testi më i madh i besueshmërisë së sistemit ndërkombëtar të bazuar në ligjin dhe njerëzimi nuk mund ta durojë dështimin e tij," theksoi ai.

Më 26 janar, pas një padie për gjenocid të ngritur nga Republika e Afrikës së Jugut, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë vendosi që Izraeli duhet të përmbahet nga çdo veprim në lidhje me vrasjen, sulmet dhe shkatërrimin e banorëve të Rripit të Gazës dhe të marrë të gjitha masat për të parandaluar gjenocid.

Të paktën 28.985 palestinezë janë vrarë që nga fillimi i ofensivës ushtarake të akuzuar për gjenocid të Izraelit në Rripin e Gazës më 7 tetor, duke përfshirë një numër të madh fëmijësh.

Sipas Kombeve të Bashkuara, për shkak të ofensivës izraelite, 85 për qind e popullsisë së Rripit të Gazës është zhvendosur brenda vendit dhe po përballet me mungesë akute të ushqimit, ujit të pastër dhe ilaçeve, ndërsa 60 për qind e infrastrukturës së enklavës është dëmtuar ose shkatërruar.

TRT Balkan / agjencitë