Norvegjia dhe Irlanda zyrtarisht njohën shtetin e Palestinës / Photo: Reuters

Tre vendet evropiane besojnë se nisma e tyre ka ndikim të fortë simbolik që ka të ngjarë të inkurajojë të tjerët të njohin një shtet palestinez.

Ndërsa njohja zyrtare e Oslos hyri në fuqi, Ministri i Jashtëm Espen Barth Eide e përshëndeti masën si "një ditë të veçantë për marrëdhëniet Norvegji-Palestine".

"Norvegjia ka qenë një nga mbrojtëset më të zjarrta të një shteti palestinez për më shumë se 30 vjet," shtoi ai.

Menjëherë pas kësaj, Spanja ndoqi shembullin, me zëdhënësen e qeverisë Pilar Alegria që konfirmoi se kabineti kishte njohur zyrtarisht shtetësinë palestineze, duke e cilësuar atë si "një ditë historike".

Më vonë, qeveria irlandeze gjithashtu shpalli njohjen zyrtare të një shteti palestinez.


TRT Balkan / agjencitë