OBSh-ja me apel për 43 milionë dollarë për tërmetet në Siri dhe Türkiye.     /Foto: AA

Përfaqësuesi i OBSh-së në Türkiye, Batyr Berdyklychev, tha se dëmtimi i rëndë i sistemit të ujit dhe kanalizimeve është një shqetësim dhe rrit rrezikun e sëmundjeve që vijnë nga uji dhe shpërthimet e sëmundjeve ngjitëse.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSh) nisi një apel që do të tubonte 43 milionë dollarë për të mbështetur reagimin ndaj tërmetit në Siri, dhe Türkiye, tha të martën Drejtori Rajonal i OBSh-së për Evropë.

“Unë pres që kjo të paktën të dyfishohet gjatë ditëve në vijim, pasi ne marrim një vlerësim më të mirë të shkallës masive të kësaj krize dhe nevojave,” tha Hans Kluge në një konferencë shtypi lidhur me nevojat urgjente shëndetësore dhe përgjigjen në Türkiye pas krizës së tërmeteve të javës së kaluar.

Kluge tha se paratë do të përdoren për të “Siguruar qasje për popullatat më të cenueshme dhe më të vështira për t’u arritur, për të ofruar kujdes për traumën dhe rehabilitim pas traumës dhe për të ofruar ilaçe thelbësore dhe komplete emergjente për të mbushur boshllëqet urgjente të kujdesit shëndetësor.”

Ai gjithashtu do të përdoret për të “ofruar mbështetje jetike mendore dhe psikosociale për popullsinë e prekur dhe për të siguruar vazhdimësinë e shërbimeve shëndetësore rutinë, veçanërisht për gratë, fëmijët, të moshuarit dhe ata me sëmundje jo të transmetueshme”, shtoi ai.

Kluge tha se OBSh-ja dërgoi dislokimin më të madh të ekipeve mjekësore të urgjencës në Rajonin Evropian të OBSh-së në historinë e tij 75-vjeçare, duke shtuar se 12 ekipe mjekësore të urgjencës kanë mbërritur në Türkiye deri më tani dhe 10 të tjerë janë rrugës.

“Tani është koha që komuniteti ndërkombëtar të tregojë të njëjtën bujari që Türkiye ka treguar ndaj kombeve të tjera gjatë viteve,” duke shtuar se vendi ka pritur 4,2 milionë refugjatë, popullsia më e madhe e refugjatëve në botë”, tha ai.

“Ne jemi dëshmitarë të fatkeqësisë më të keqe natyrore në Rajonin Evropian të OBSh-së në këtë shekull. Ne ende po mësojmë për madhësinë e tij. Kostoja e vërtetë e saj nuk dihet ende”, tha ai.

“Shërimi dhe rimarrja e vetes do të kërkojnë kohë dhe një përpjekje fenomenale. Megjithëkëtë, unë mund t’ju siguroj se OBSh-ja do të qëndrojë e palëkundur, përkrah popullit të Türkiyes dhe të Sirisë, për aq kohë sa të duhet”, shtoi ai.

Kluge falënderoi gjithashtu Ministrinë e Shëndetësisë dhe ministrin turk Fahrettin Koca “për udhëheqjen dhe koordinimin e tij me OBSh-në dhe komunitetin ndërkombëtar 24/7”.

Nga ana e tij, Batyr Berdyklychev, Përfaqësuesi i OBSh-së në Türkiyes, tha se “dëmtimi i rëndë i sistemit të ujit dhe kanalizimeve është një shqetësim dhe rrit rrezikun e sëmundjeve që vijnë nga uji dhe shpërthimet e sëmundjeve ngjitëse.”

Zyra e OBSh-së në Türkiye po punon nën mekanizmin e ekipit të vendit të OKB-së me një numër ministrish turke, përfshirë shëndetësinë, “sepse kjo fatkeqësi kërkon një përgjigje gjithëpërfshirëse, duke përfshirë furnizimin me ujë, mbrojtjen, kanalizimet, ushqimin dhe strehimin”, tha Berdyklychev.

Berdyklychev tha se njerëzit e zhvendosur që jetojnë në mjedise të mbushura me njerëz janë gjithashtu më të ekspozuar ndaj rrezikut të shpërthimeve të tilla si gripi sezonal dhe COVID dhe zyra e OBSh-së në vend që punon në koordinim të ngushtë me autoritetet turke.
TRT Balkan / agjencitë