OKB-ja: 120 milionë njerëz të zhvendosur me forcë në 2023 / Photo: AA

Numri i personave të zhvendosur me forcë në mbarë botën do të arrijë në 120 milionë në vitin 2023, duke shënuar rritje për të 12-tin vit radhazi, njoftoi të enjten Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR).

Duke theksuar se shifra e re përfaqëson "nivele të reja historike", UNHCR-ja tha në raport se ajo pasqyron edhe konflikte të, si dhe një "dështim për të zgjidhur krizat e vjetra".

"Kjo shifër e bën popullsinë globale të zhvendosur të barabartë me vendin e 12-të më të madh në botë, afërsisht sa madhësia e Japonisë", tha ai.

Agjencia theksoi konfliktin në Sudan si "një faktor kyç që rrit shifrat, pasi më shumë se 7,1 milionë njerëz janë zhvendosur brenda vendit dhe 1,9 milionë të tjerë jashtë vendit që nga prilli 2023".

Në fund të vitit 2023, gjithsej 10,8 milionë sudanezë janë zhvendosur, shtoi ai.

Për më tepër, raporti tha se miliona njerëz u zhvendosën brenda vitit të kaluar për shkak të luftimeve të ashpra në Republikën Demokratike të Kongos dhe Mianmar.

Duke cituar vlerësimet e Agjencisë së OKB-së për Refugjatët e Palestinës (UNRWA), ajo tha se deri në 1,7 milion njerëz, ose 75 për qind e popullsisë, ishin zhvendosur në Rripin e Gazës nga "dhuna katastrofike" me disa refugjatë që "ikën disa herë".

Ai shtoi se Siria mbetet skena e "krizës më të madhe në botë", me 13,8 milionë të zhvendosur me forcë brenda dhe jashtë vendit.

"Pas këtyre numrave në rritje fshihen tragjedi të panumërta njerëzore. Kjo vuajtje duhet ta shtyjë komunitetin ndërkombëtar të veprojë urgjentisht për të trajtuar shkaqet rrënjësore të zhvendosjes së detyruar", tha Filippo Grandi, Komisioneri i Lartë i OKB-së për Refugjatët.

Ai shtoi se “është koha që palët ndërluftuese të respektojnë ligjet bazë të luftës dhe të drejtën ndërkombëtare”.

"Numri i njerëzve të zhvendosur do të vazhdojë të rritet, duke sjellë mjerim dhe përgjigje të shtrenjta humanitare," paralajmëroi Grandi.

Sipas të dhënave të UNHCR-së dhe UNRWA-së, numri i refugjatëve dhe njerëzve të tjerë që kanë nevojë për mbrojtje ndërkombëtare ka arritur në 43,4 milionë. Shumica e refugjatëve janë të vendosur në vendet fqinje dhe 75 për qind jetojnë në vende me të ardhura të ulëta dhe të mesme që së bashku kontribuojnë më pak se 20 për qind në PBB-në globale.

Raporti zbuloi se në nivel global më shumë se pesë milionë persona të zhvendosur brenda vendit dhe një milion refugjatë u kthyen në vendet e tyre të origjinës në vitin 2023.

"Refugjatët dhe komunitetet që i presin ata kanë nevojë për solidaritet dhe një dorë ndihme. Ata mund dhe kontribuojnë në shoqëri kur përfshihen," tha Grandi.

TRT Balkan / agjencitë