OKB-ja parashikon rimëkëmbje të plotë të turizmit global në 2024      / Foto: TRT World

Sipas Organizatës Botërore të Turizmit të Kombeve të Bashkuara, turizmi global pritet të rikuperohet plotësisht nga pandemia në vitin 2024, pasi ardhjet ndërkombëtare të turistëve ka të ngjarë të jenë 2 për qind më shumë se në vitin 2019.

Rritja e lidhjes ajrore globale dhe një rimëkëmbje e fortë e tregjeve aziatike do të lejojë një rikthim të plotë të aktiviteteve turistike në mbarë botën këtë vit, edhe pse paqëndrueshmëria gjeopolitike, e shkaktuar kryesisht nga lufta brutale e Izraelit në Gaza, në Lindjen e Mesme dhe më tej përbën një rrezik për industrinë. Kjo ndikon në besimin e udhëtarëve të mundshëm, tha të premten instituti i turizmit i OKB-së.

Në vitin 2023, kërkesa për udhëtime në Evropë dhe Afrikë pothuajse arriti nivelet para pandemisë, duke i tejkaluar ato në Lindjen e Mesme.

Disa destinacione, si Evropa Mesdhetare, Karaibet dhe nënrajonet e Amerikës Qendrore dhe Afrikës Veriore, tejkaluan ardhjet e tyre ndërkombëtare të turizmit të vitit 2019.

Në vitin 2023, turizmi ndërkombëtar përfundoi në 88 për qind të niveleve para pandemisë, me rreth 1,3 miliard udhëtarë ndërkombëtarë.

Kontributi i përgjithshëm i industrisë në ekonominë globale në vitin 2023 ishte 3,3 trilionë dollarë, sipas raportit.

TRT Balkan / agjencitë