OKB-ja: Rritje të përdorimit të hapësirës kibernetike si armë në konflikte         / Foto: AA

Sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara (OKB), Antonio Guterres, ka theksuar fuqinë transformuese të teknologjisë digjitale, derisa paralajmëroi për “përdorimin në rritje të hapësirës kibernetike si një armë tjetër në konfliktet e armatosura globale në vazhdim”.

“Përparimet digjitale po revolucionarizojnë ekonomitë dhe shoqëritë”, tha Guterres në Këshillin e Sigurimit të OKB-së gjatë një seance të nivelit të lartë mbi sigurinë kibernetike që u mbajt në kryesimin e ministrit të jashtëm të Koresë së Jugut, Cho Tae-yul.

Guterres tha se përfitimet e hapësirës kibernetike “mund t’i lënë njerëzit, institucionet dhe vende të tëra thellësisht të cenueshme”.

Duke theksuar kërcënimin në rritje që vjen nga armatosja e teknologjive digjitale, Guterres tha se “hapësira kibernetike i ka hapur dyert gjerësisht dhe çdokush mund të kalojë”.

Ai theksoi një rritje shqetësuese të aktivitetit keqdashës kibernetik të kryer nga aktor shtetëror dhe joshtetëror, si dhe nga kriminelë të drejtpërdrejtë.

“Teknologjia digjitale ofron një mundësi të jashtëzakonshme për të krijuar një të ardhme më të drejtë, të barabartë, të qëndrueshme dhe paqësore për të gjithë. Por, përparimet duhet të orientohen drejt së mirës. Paqja dhe siguria në botën fizike kërkojnë qasje të reja ndaj paqes dhe sigurisë në botën digjitale”, tha shefi i OKB-së.

Ai po ashtu theksoi rëndësinë e “Samitit të së ardhmes: Zgjidhje shumëpalëshe për një të nesërme më mirë”, e organizuar nga OKB-ja që është caktuar të mbahet në muajin shtator në New York.

“Pakti që do të dalë nga samiti përfaqëson një shans thelbësor për të mbështetur ruajtjen e paqes dhe sigurisë ndërkombëtare në hapësirën kibernetike”, tha Guterres.

TRT Balkan / agjencitë